Sint Augustinuskerk

Salvatorparochie


Wat is het verhaal?


Een tempel midden in de binnenstad van Utrecht. De Sint Augustinus kerk valt op door zijn grote zuilen. De kerk werd gebouw in de jaren 1839-1840 als eerste nieuwe katholieke kerk na de reformatie in Utrecht. De kerk is ook de enige katholieke kerk die direct aan de Oudegracht ligt. De kerk is een zogenaamde ‘waterschapskerk’. Dit waren kerken die met steun van de Rijksoverheid werden gebouwd om een eind te maken aan het geruzie over eigendom van kerkgebouwen in Nederland. De St. Augustinus kerk staat overigens verkeerd om. Normaal staat het koor namelijk naar het oosten. Als ze dat bij deze kerk hadden gedaan had deze met het koor naar de gracht gestaan.

Bouwjaar
1839
Type erfgoed
Religieus erfgoed
Soort gebouw
kerkgebouw
Gebruik
Overig
Beschikbaarheid
In gebruik
Adres
Oudegracht 69
Plaatsnaam
Utrecht
Eigenaar
Salvatorparochie

Wat gebeurt hier nu?

De St. Augustinuskerk wordt intensief gebruikt door de katholieke gemeenschap in Utrecht. Er worden lezingen gegeven, een kerkkoor oefent er wekelijks en de kerk is een van de meest geliefde trouwlocaties van Utrecht. Elke zondag is er een drukbezochte kerkdienst. Tevens worden er Engelstalige kerkdiensten gehouden voor buitenlandse gasten en -kerkbezoekers.

Wat kan ik hier doen?

U kunt hier de kerkdienst volgen die elke zondag wordt gehouden. De Augustinuskerk is elke dag open. Van maandag t/m zaterdag tussen 9.30 en 16.00 uur, op zondag tussen 9.30 en 14.30 uur. Tijdens de speciale Kerken Kijken in Utrecht-dagen, is de kerk ook te bezichtigen.

Wat is hier in de buurt?