What is the story?

De Boschstraat is een van de oudste straten van de stad. In 1534 woedde een grote stadsbrand waarbij veel huizen verloren zijn gegaan. Ook de Olyton, voor het eerst vermeld in 1500, overleefde dit niet. Alleen de kelders dateren nog uit de late middeleeuwen.

Het markante bakstenen gebouw met een kroonlijst met festoenen, consoles en een fronton, telt niet minder dan zeven traveeën. Het is, zoals vermeld in het fronton, gebouwd in 1791. Daarna is verschillende keren uitgebreid en gemoderniseerd waarbij iedere periode zijn bijzonderheden naliet. De Herenkamer met haar eiken lambrisering en bijzondere schouw dateert uit de bouwperiode. Rond 1810 zijn in deze stijlkamer prachtige wandschilderingen uit een ander pand aangebracht. Het gat in een van de doeken is een nalatenschap uit de Tweede Wereldoorlog, de periode dat de Duitsers het huis in beslag hadden genomen.

In 1812 zijn een koetshuis en een hooizolder gebouwd en twee jaar later kreeg de eigenaar vergunning voor een lijnzaadschuur en molen op het binnenterrein. Paard en wagen konden door de poort naar binnen. Als het huis in 1926 door de bankier Ch. Laurijssen wordt geschonken aan het Bisdom, volgt een ingrijpende verbouwing waarbij alle aanbouwen worden gesloopt.

In 1976 is het huis gerestaureerd en nu is het in gebruik als kantoor van onder meer de NV Stadsherstel Breda.

Vergeet niet om even naar boven te kijken: De windvaantjes op het dak verwijzen naar de naam van het huis: De Olyton.

Build in
1791
Type of heritage
Bedrijfsmatig erfgoed, Overig
Type of building
Woonhuis, molen, tehuis voor catechisten, kantoor
Gebruik
Bedrijvigheid
Availability
In gebruik
Address
Boschstraat 35
City
Breda

What happens nowadays?

De Olyton is in gebruik als kantoor van onder meer de NV Stadsherstel Breda.

What can I do here?

Het huis is niet opengesteld voor publiek.