Klapcot & Vishal


What is the story?

Vishal

Nu is het een café maar rond 1500 stond hier een vishuis dat in 1720 vervangen is door de huidige vishal. In deze hal werd zeevis, zoute vis, afgeslagen. Voor riviervis moest je naar de markt aan de overkant van de straat. Oorspronkelijk was de vishal een open hal omringd door Dorische hardstenen zuilen en afgedekt met een leien kap. In mei 1940 is de visafslag, mede door de oorlog, gesloten. De hal is verschillende keren verbouwd en wordt, als hij in 1966 op de rijksmonumentenlijst komt, gerestaureerd. In 2007 volgt een tweede restauratie waarbij de hal wordt verbouwd tot café.

‘t Klapcot

Bij deze restauratie is de Vishal samengetrokken met ’t Klapcot. Van 1613 tot aan het begin van de 20e eeuw was dit industriële pand ononderbroken in gebruik als bierbrouwerij.  Het opvallend hoge deel was tot de Eerste Wereldoorlog het brouwhuis van ‘De Witte Leeuw’, een brouwerij die tot ver buiten de stad bier afzette.  Korte tijd was het een mineraalwater- en limonadefabriek voordat het de functie kreeg waar menig Bredanaar bijzondere herinneringen aan heeft: muziekcafé ’t Klapcot, hèt podium voor alternatieve muziek.  Hier draaide Bob Dylan, The Eagles en de Rolling Stones. Al snel was ’t Klapcot een onmisbaar onderdeel van de Bredase beatcultuur. Tot aan de sluiting in 2004 heeft het café onderdak geboden aan talloze gevestigde, maar ook beginnende rockbands.

 

Build in
‘t Klapcot 1702, de Vishal 1740
Type of heritage
Bedrijfsmatig erfgoed
Type of building
Visafslag en Bierbrouwerij
Gebruik
Horeca
Availability
In gebruik
Address
Vismarktstraat 19
City
Breda

What happens nowadays?

De vishal en ’t Klapcot bieden onderdak aan café restaurant Binnen.

What can I do here?

Café, restaurant en club
Met de Vishal kreeg Breda er een bijzonder en mooi terras bij, een ontmoetingsplaats voor jong en oud met veel referenties aan het Breda van vroeger. Op de begane grond is een sfeervol café gevestigd, waar bruin en Bourgondisch gecombineerd worden met industrieel en modern. Gastheerschap, vakmanschap en gezelligheid strijden hier om de eerste plaats.

Het restaurant bevindt zich op de eerste etage en kenmerkt zich door haar chique, toegankelijke uitstraling waar de interactie met de keuken op de achtergrond aanwezig is. Warme materialen en kleuren voeren hier de boventoon.
Op de tweede etage is een open keuken die door de unieke vides vanaf de andere verdiepingen zichtbaar is. De kaart staat voor vers en kwaliteit en zit in het hogere segment. Een uitstekende lunch, zowel zakelijk als privé, is uiteraard ook mogelijk.

De zolder heeft een zogenaamde ‘clubfunctie’. Een prachtige locatie voor lunch en diner, later op de avond een stijlvolle club.