Kerk te Oudendijk

Oude Hollandse Kerken


What is the story?

In deze kerk bevindt zich een van de weinige originele Polderkamers in Nederland. Hier kwam niet alleen de kerkenraad bijeen, maar ook het minstens zo belangrijke polderbestuur.

In officiële stukken is voor het eerst sprake van een kerk in 1459. Het huidige gebouw is opgetrokken in 1649-1651, maar de bouwstijl is die van een eeuw eerder: een laatgotische zaalkerk met aan de oostkant een vijfvoudig gesloten koor en boven de westelijke ingangsgevel een houten torentje. Zowel het westelijk vak bij de ingang als de koorsluiting – die een eigen ingang heeft – zijn door een houten schot over de volle hoogte van de kerkruimte afgescheiden.

Sinds 1982 is de kerk eigendom van de Stichting Oude Hollandse Kerken. De kerk is in de jaren tachtig van de vorige eeuw gerestaureerd en geschikt gemaakt voor multifunctioneel gebruik.

Build in
1649-1651
Type of heritage
Religieus erfgoed
Type of building
kerk
Gebruik
Evenementen, Maatschappelijk
Availability
In gebruik
Address
Dorpsweg 24
City
Oudendijk
Owner
Oude Hollandse Kerken

What happens nowadays?

Naast kerkdiensten vinden er muziekuitvoeringen, vergaderingen, toneelvoorstellingen, boeken-, curiosa en antiekmarkten en andere activiteiten plaats. De kerk beschikt over verwarming, geluidsinstallatie, ringleiding, podium, toiletten en een keuken voor het schenken van koffie en thee. Catering is mogelijk. Capaciteit kerkzaal maximaal 120 bezoekers.

What can I do here?

De kerk van Oudendijk is aangewezen als trouwlocatie. Een receptie na de huwelijkssluiting is mogelijk.

De kerk is tevens te huur voor het vieren van jubilea of andere feesten.

What is around here?

More information