Kerk te Oudendijk

Oude Hollandse Kerken


Wat is het verhaal?

In deze kerk bevindt zich een van de weinige originele Polderkamers in Nederland. Hier kwam niet alleen de kerkenraad bijeen, maar ook het minstens zo belangrijke polderbestuur.

In officiële stukken is voor het eerst sprake van een kerk in 1459. Het huidige gebouw is opgetrokken in 1649-1651, maar de bouwstijl is die van een eeuw eerder: een laatgotische zaalkerk met aan de oostkant een vijfvoudig gesloten koor en boven de westelijke ingangsgevel een houten torentje. Zowel het westelijk vak bij de ingang als de koorsluiting – die een eigen ingang heeft – zijn door een houten schot over de volle hoogte van de kerkruimte afgescheiden.

Sinds 1982 is de kerk eigendom van de Stichting Oude Hollandse Kerken. De kerk is in de jaren tachtig van de vorige eeuw gerestaureerd en geschikt gemaakt voor multifunctioneel gebruik.

Bouwjaar
1649-1651
Type erfgoed
Religieus erfgoed
Soort gebouw
kerk
Gebruik
Evenementen, Maatschappelijk
Beschikbaarheid
In gebruik
Adres
Dorpsweg 24
Plaatsnaam
Oudendijk
Eigenaar
Oude Hollandse Kerken

Wat gebeurt hier nu?

Naast kerkdiensten vinden er muziekuitvoeringen, vergaderingen, toneelvoorstellingen, boeken-, curiosa en antiekmarkten en andere activiteiten plaats. De kerk beschikt over verwarming, geluidsinstallatie, ringleiding, podium, toiletten en een keuken voor het schenken van koffie en thee. Catering is mogelijk. Capaciteit kerkzaal maximaal 120 bezoekers.

Wat kan ik hier doen?

De kerk van Oudendijk is aangewezen als trouwlocatie. Een receptie na de huwelijkssluiting is mogelijk.

De kerk is tevens te huur voor het vieren van jubilea of andere feesten.

Wat is hier in de buurt?

Meer hierover