Herengracht 380

NIOD


What is the story?

 

 

 

“Bouw eens wat anders” zei de steenrijke tabakshandelaar Jacob Nienhuys in 1888 tegen zijn architect. Het mocht wat kosten en de tabakshandelaar had een internationale smaak. Zo kwam er in 1891 een Frans kasteel aan de Herengracht te staan. In 1909 vertrok Jacob met gezin en gevolg en het pand werd een kantoor voor onder andere banken en het ministerie van financiën. Dat was niet goed voor het prachtige interieur maar later werd dat grotendeels weer gerestaureerd.

 

Meer over de geschiedenis

Build in
1889
Type of heritage
Woonhuis
Type of building
Woonhuis
Gebruik
Cultuur, Maatschappelijk, Museum
Availability
In gebruik
Address
Herengracht 380
City
Amsterdam
Owner
NIOD

What happens nowadays?

 

Hier is nu het NIOD (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies) gevestigd. Het is dus nog steeds een kantoorpand, zij het nu met een maatschappelijke inslag. Het NIOD verricht onderzoek naar kwesties die met oorlogsgeweld te maken hebben en stelt zijn collecties open voor belangstellenden.

 

» Meer over het NIOD

What can I do here?

 

Open Monumentendag
Speciale rondleiding door Aafje Sprangers. Elk half uur, vanaf 10:00 tot 16:00 uur.

 

Het NIOD beheert ruim 2500 meter archiefmateriaal. Deze archieven hebben betrekking op de Tweede Wereldoorlog, inclusief de aanloop en nasleep. Zo vindt u onder andere de beschrijvingen van de archieven van het Duitse bezettingsbestuur, ministeries in Den Haag en Londen, verzetsgroepen, Joodse en nationaalsocialistische organisaties en gevangenkampen in zowel Europa als Azië.

De archieven van het NIOD zijn toegankelijk gemaakt met inventarissen en plaatsingslijsten. Gevonden archiefstukken kunt u aanvragen via de computer in de studiezaal.

 

Zelf bijdragen

Nog altijd duiken bijzondere objecten uit de Tweede Wereldoorlog op. Bij een verhuizing, bij de sloop van een woning of bij het opruimen van een zolder. Variërend van een stapeltje brieven tot foto’s, films, dagboeken, documenten of voorwerpen. Gooi deze documenten niet weg, maar neem contact op met het NIOD. Mogelijk zijn wij er blij mee.

 

Bibliotheek

De kern van de bibliotheekcollectie bestaat uit publicaties over Nederland en Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hierbij horen ook lokale en regionale studies, herinneringen en publicaties over de Jodenvervolging. Het NIOD beschikt daarnaast over een uitgebreide collectie boeken over de Tweede Wereldoorlog buiten Nederland inclusief materiaal over de aanloop tot en de nasleep van de oorlog. Bovendien is er een groeiende collectie boeken en tijdschriften aanwezig over extreem oorlogsgeweld en genociden in de 20ste en 21ste eeuw.

De bibliotheekcollectie bevat naast boeken en (digitale) tijdschriften ook kranten, (lucht)pamfletten en illegale bladen uit de Tweede Wereldoorlog, scripties, dvd’s en een grote collectie thematisch geordende krantenknipsels.

 

Activiteiten

5 mei
Huizen van Verzet: Rondleiding door het NIOD-gebouw

 

Openingstijden

Maandag 13.00 tot 17.30 uur
Dinsdag t/m vrijdag 9.00 tot 17.30 uur

 

What is around here?