Domkerk Utrecht


What is the story?

Hier klopt iets niet… Een toren aan de ene kant van het plein, de kerk aan de overkant? Wie omhoog kijkt langs de hoge bakstenen wand ziet rafelige resten van het verdwenen deel van de kerk, het schip. Ooit stond hier een gotische kathedraal in volle glorie, tot op een warme zomerdag in 1674 een Schrickelik Tempeest, een enorme storm, in enkele minuten de helft van de Dom in puin legde. Zwarte stenen gelegen in het plein geven nu de omtrek en de pilaren aan van het weggewaaide deel.
Dit is een plek waar geschiedenis is geschreven. Al door de Romeinen die hier halverwege de eerste eeuw hun fort bouwden. En later in al die kerken die hier sinds de 7de eeuw hebben gestaan. In de middeleeuwen was de Dom zelfs het absolute centrum van de macht in de noordelijke Nederlanden, zetel van de bisschop van Utrecht, die toen zowel kerkelijk als wereldlijk gezag had.
Nog altijd dwingt de Dom ontzag af. De toren is bij uitstek het symbool van Utrecht. De kerk is een prachtig staaltje Franse gotiek, met elegante pilaren en gewelven die naar de hemel reiken – het is ruim dertig meter tot het gewelf. Hier is geleefd, gebeden, gepreekt en muziek gemaakt. Maar hier zijn ook beelden gebroken… Nergens zijn de littekens van de beeldenstorm zo duidelijk zichtbaar.

Build in
1254-ca. 1525
Type of heritage
Religieus erfgoed
Type of building
Kerk
Gebruik
Overig
Availability
In gebruik
Address
Achter de Dom 1
City
Utrecht

What happens nowadays?

Een grote groep vrijwilligers zorgt ervoor dat de kerk elke dag geopend is voor publiek. Er worden veel concerten, uiteenlopende bijeenkomsten, tentoonstellingen en natuurlijk kerkdiensten georganiseerd. De Dom is primair een kerk, in beheer van het Citypastoraat Domkerk, onderdeel van de Protestantse Kerk in Nederland.  Traditiegetrouw is de kerk ook ieder jaar de locatie voor de opening van het academisch jaar en de dies natalis (verjaardag) van de Universiteit Utrecht.

Om het karakter van de kerk te behouden, wordt die gerestaureerd. Onder meer de natuurstenen luchtbogen worden onder handen genomen.

MHO Domkerk Bogen 2

What can I do here?

Zomaar een rondje lopen of genieten van de stilte kan elke dag. Er is altijd een gids aanwezig voor toelichting of een rondleiding. Ook kan een bezoek worden gebracht aan de Domshop en het Domcafé, een prima plek om te genieten van koffie met uitzicht  op de sfeervolle tuin van de Pandhof.

De zaterdagmiddagconcerten zijn een begrip, elke week om 15.30 uur (vrij toegankelijk, vrijwillige bijdrage). Elke derde zaterdag van de maand kunnen mensen ’s avonds binnenlopen voor de sfeervolle Night of Light. Raadpleeg de website voor openingstijden en overige informatie. In de zeer nabije omgeving is het mogelijk om de Domtoren te beklimmen of een kijkje te nemen onder het plein bij DOMunder.

What is around here?