Cunerakerk Rhenen


What is the story?

Een exacte datum is er niet op te plakken, maar het moet in de 15de eeuw zijn geweest dat de laatgotische Cunerakerk zijn huidige vorm kreeg. Deze kolos van een kerk staat hier dus al meer dan vijfhonderd jaar. Op zich niet zo bijzonder, ware het niet dat Rhenen in de 15de eeuw een plaatsje was met amper zevenhonderd inwoners. Waarom dan toch zo’n enorm bouwwerk?

Het had alles te maken met de vele pelgrims die in die tijd Rhenen bezochten – het moeten er in de hoogtijdagen van de Cunerakerk als bedevaartsoord zeker duizenden zijn geweest. Hoe luguber ook, dat succes had de kerk te danken aan de moord op zijn naamgever Cunera. Die Engelse prinses werd in de 4de eeuw gewurgd door de jaloerse echtgenote van koning Radboud, die Cunera onderdak had gegeven op zijn kasteel in Rhenen nadat ze had weten te ontsnappen aan de bloeddorstige Hunnen. Althans, zo wil de legende die van Cunera een martelares maakte.

Volgens de overlevering werd Cunera drie eeuwen later opgegraven door de Utrechtse bisschop Sint Willibrord, die haar vervolgens de laatste eer bewees in wat de voorloper van de Cunerakerk moet zijn geweest. Zo groeide Cunera uit tot de beschermheilige van de kerk en werd de kerk een middeleeuws bedevaartsoord.

De doek waarmee Cunera zou zijn gewurgd, bevindt zich in Museum Catharijneconvent in Utrecht.

Meer weten over de legende van Cunera? Bezoek UtrechtAltijd.nl.

Build in
15de eeuw
Type of heritage
Religieus erfgoed
Type of building
Kerk
Gebruik
Overig
Availability
In gebruik
Address
Markt 1
City
Rhenen

What happens nowadays?

Cunerakerk2De Cunerakerk is in gebruik bij de Protestantse Gemeente te Rhenen, die deel uitmaakt van de Protestantse Kerk in Nederland. Om de kerk voor de toekomst te behouden, worden onder meer de twaalf dakvlakken en de dakgoten gerestaureerd. Bezoek de website van de Cunerakerk voor meer informatie.

What can I do here?

Cunerakerk 6Op zondag is de Cunerakerk geopend voor de kerkdiensten van de Protestantse Gemeente te Rhenen, maar van maandag tot en met zaterdag is de kerk beschikbaar voor (particuliere) evenementen. Zo worden er regelmatig orgelconcerten georganiseerd. De kerk is iedere zaterdag vrij toegankelijk tussen 10 uur tot 13 uur. Van 1 juli tot en met de tweede zaterdag van september (Open Monumentendag) is de kerk ook van woensdag tot en met zaterdag geopend. Openingstijden zijn dan van 13 uur tot 16.30 uur. In de kerk is een gastvrouw/-heer aanwezig die de bezoekers ontvangt. Bezoek de website van de Cunerakerk voor meer informatie.

What is around here?