Andriestoren Amerongen


What is the story?

Zelfs wie nog nooit in Amerongen is geweest, zou best eens het gevoel kunnen hebben de Andriestoren al eens eerder te hebben gezien. De toren lijkt namelijk wel heel erg sterk op de Domtoren. Dat is geen toeval, leert een blik in de geschiedenisboeken: het ontwerp van de Andriestoren, gebouwd in 1527, is namelijk afgeleid van Utrechts bekendste kerktoren.
Uniek is dat niet: er zijn in de provincie Utrecht wel meer torens die een sterke gelijkenis vertonen met de Dom, zoals de Cuneratoren in Rhenen en de Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort. Een theorie daarover is dat die ‘Utrechtse stijl’ een soort statement was van de bisschop, die in die tijd zowel geestelijk als wereldlijk leider was van het gewest Het Sticht. Alsof hij met die kerktorens in grensgebieden als Amerongen en Rhenen wilde zeggen dat deze plekken bij Het Sticht hoorden, en dat andere gewesten zich vooral niets in het hoofd hoefden te halen.
De 55-meter hoge toren en de bijbehorende Andrieskerk, een laatgotisch bouwwerk dat zijn oorsprong vindt in de 13de eeuw, hebben het door de eeuwen heen behoorlijk te verduren gehad. Zo kwam de kerk in 1585 zwaar gehavend uit de strijd tussen Spaanse en Hollandse troepen, hielden een kleine honderd jaar later de troepen van de Franse koning Lodewijk XIV huis, en raakte de kerk ook in de Franse tijd (1795-1813) flink beschadigd.

Build in
1527
Type of heritage
Overig, Religieus erfgoed
Type of building
Kerk
Gebruik
Overig
Availability
In gebruik
Address
Hof 16
City
Amerongen

What happens nowadays?

De bijna 500 jaar oude Andriestoren heeft de tand des tijds niet zonder problemen doorstaan. In 2014 was de situatie zelfs zo ernstig dat de toren niet meer kon worden beklommen. De gemeente Utrechtse Heuvelrug en Provincie Utrecht hebben nu de handen ineengeslagen om de restauratie te bewerkstelligen. Ook de stichting Vrienden van de Andrieskerk zet zich in voor het behoud van de kerk en toren.

MHO Amerongen Andrieskerk 4

What can I do here?

De Andrieskerk is de thuisbasis van de Hervormde Gemeenschap Amerongen, die er zondagsdiensten en andere bijeenkomsten houdt. Daarnaast is de kerk van juli tot en met september (tot de Open Monumentendag) op gezette tijden geopend voor bezichtiging – speciale verzoeken kunnen het gehele jaar door worden ingediend. Bezoek de website van de Hervormde Gemeente Amerongen voor meer informatie.

MHO Amerongen Andrieskerk 2

What is around here?