Kerk Johannes de Doper Montfoort


Wat is het verhaal?

In het begin van de twintiger jaren van de vorige eeuw stond op deze plek nog een andere en kleinere kerk dan het imposante bouwwerk dat nu zo in het oog springt. Het was een jonge kerk nog maar, amper zestig jaar oud, rooms-katholiek van karakter. In die tijd zaten de kerkbanken iedere zondag vol. Het duurde dan ook niet lang of de kerk bleek te klein voor de rooms-katholieke geloofsgemeenschap van Montfoort.
En dus werd besloten om na ruim een halve eeuw de kerk al weer af te breken en een nieuwe te bouwen. Daarmee werd in 1923 begonnen, twee jaar later was de Johannes de Doperkerk voltooid. Het neogotische ontwerp kwam van de hand van Wolter te Riele, een specialist in de kerkbouw. Ook de ontwerpen voor de Sint-Ansfriduskerk in Amersfoort, de Jan-de-Doperkerk in Wijk bij Duurstede en de Gertrudiskerk in Utrecht zijn van zijn hand. Te Riele gaf de nieuwe kerk een veel massievere uitstraling dan de oude, waardoor de kerk vandaag de dag zo groots afsteekt tegen de omgeving.

Bouwjaar
1923
Type erfgoed
Overig, Religieus erfgoed
Soort gebouw
Kerk
Gebruik
Overig
Beschikbaarheid
In gebruik
Adres
Pastoorspaanplein 2
Plaatsnaam
Montfoort

Wat gebeurt hier nu?

Hoe imposant de Johannes de Doperkerk er ook uitziet, schijn bedriegt. Want ondanks dat indrukwekkende voorkomen en zijn jonge leeftijd, is de kerk in een bouwkundig slechte staat. Vooral de daken, goten en het voegwerk zijn er slecht aan toe. Daarom wordt de kerk gerestaureerd. Hiermee is in het voorjaar van 2016 gestart. Bezoek de website van de rooms-katholieke geloofsgemeenschap van Montfoort voor het laatste nieuws.

Wat kan ik hier doen?

Zo druk als honderd jaar geleden is het allang niet meer in de kerk, maar de kerk vervult nog altijd een centrale rol in de rooms-katholieke geloofsgemeenschap van Montfoort. Naast de zondagsvieringen worden er ook andere bijeenkomsten, zoals lezingen, georganiseerd. Bovendien heeft de kerk zijn eigen Boekspot, een soort openbare bibliotheek op basis van een ruilprincipe. De kerk is van maandag tot en met zaterdag tussen 10 uur en 12 uur vrij toegankelijk. Bezoek de website voor meer informatie.

Wat is hier in de buurt?