Oude Kerk Soest


What is the story?

Al eeuwenlang speelt muziek een centrale rol in de Oude Kerk, maar noodgedwongen moet de organist van de meer dan 650 jaar oude Soester kerk de laatste jaren een toontje lager spelen. Het orgel van de Oude Kerk is namelijk hoognodig aan vervanging toe. Een ruim 200 jaar oud, monumentaal exemplaar uit Friesland moet redding brengen.
Het is voor de Oude Kerk te hopen dat het met het ‘nieuwe’ orgel meer geluk heeft dan het de afgelopen 150 jaar heeft gehad met de muziekinstrumenten. Zo ging het orgel dat in 1819 was geschonken door de latere Koning Willem II verloren bij de brand die op 14 november 1875 de Oude Kerk verwoestte. En het huidige orgel uit 1960, dat grotendeels is gebouwd uit het materiaal van het orgel dat na de brand in 1875 werd gebruikt, bleek niet zo duurzaam als gehoopt en functioneert daardoor nog maar heel matig. Een moeilijk stuk spelen, is schier onmogelijk.
Het nieuwe orgel, ontworpen door Albertus van Gruisen en later uitgebreid door Petrus van Oeckelen, werd in 1811 opgeleverd voor de Doopsgezinde Kerk in Harlingen en is na enige omzwervingen in Soester handen terechtgekomen.

Build in
Rond 1350
Type of heritage
Overig, Religieus erfgoed
Type of building
Kerk
Gebruik
Overig
Availability
In gebruik
Address
Torenstraat 1
City
Soest

What happens nowadays?

De drijvende kracht achter het nieuwe orgel is Stichting Orgelfonds Oude Kerk Soest, dat het door Albertus van Gruisen en Petrus van Oeckelen ontworpen orgel uit 1811 namens de Oude Kerk heeft aangeschaft. Het fonds is ook nauw betrokken bij de restauratie van het orgel en de installatie in de kerk. Naast een bijdrage van de provincie wordt het benodigde bedrag bij elkaar gebracht door middel van crowdfunding en sponsoren. Bezoek de website van het Orgelfonds voor meer informatie.

What can I do here?

De Oude Kerk in Soest is het decor van de kerkelijke activiteiten van de Oecumenische wijkgemeente de Oude Kerk, onderdeel van de Protestantse Kerk in Nederland. Muziek speelt daarbij een centrale rol: de kerk heeft zijn eigen kerkkoor (Cantorij van de Oude Kerk) en organiseert het gehele jaar door concerten. In de zomermaanden is de kerk op gezette tijden vrij toegankelijk voor publiek en op verzoek is ook de toren te beklimmen. Bezoek voor meer informatie de website.

MHOSoest Oude Kerk tentoonstelling

What is around here?