Landgoed Wickenburgh – Oost


What is the story?

Er zijn niet veel buitenplaatsen in de provincie Utrecht die zo ver terug gaan in de tijd als Wickenburgh. In de geschiedenisboeken wordt Wickenburgh voor het eerst genoemd in 1300, dan nog onder de naam Westenstein. Maar er bestaan aanwijzingen dat het landgoed al in de Karolingische tijd (751-987) is gesticht en dus nog veel ouder is.
Waar Wickenburgh aanvankelijk een verdedigbaar huis annex boerderij moet zijn geweest, groeide het in de loop van de 17de eeuw langzaam maar zeker uit tot een buitenplaats. In de eeuwen daarna kreeg de buitenplaats zijn huidige vorm onder de familie Wttewaall, die het landgoed al sinds 1741 in zijn bezit heeft. Het huis werd verbouwd tot een herenhuis met classicistische trekken, er werd een tuin in Engelse landschapsstijl aangelegd en in 1814 verdween de boerderijfunctie definitief.
Een van de blikvangers van het landgoed is de opvallende duiventoren, die net als het landgoed behoort tot een van de oudste in zijn soort van de provincie Utrecht. De eerste opzet van de duiventoren stamt uit de 16de eeuw, een periode waarin een duiventoren een symbool was van rijkdom. Het bouwen van zo’n duiventoren gold immers als een voorrecht waarvoor aan bepaalde voorwaarden, zoals het bezitten van een minimale hoeveelheid grond, moest worden voldaan.
Meer weten over de vele buitenplaatsen die Utrecht rijk is? Bezoek UtrechtAltijd.nl.

Build in
Tenminste vóór 1300
Type of heritage
Kastelen en buitenplaatsen, Overig, Ruimtelijk erfgoed
Gebruik
Overig, Wonen
Availability
In gebruik
Address
Wickenburgseweg 19
City
't Goy

What happens nowadays?

Het landgoed Wickenburgh is sinds de helft van de 18e eeuw in het bezit van de familie Wttewaall. Het herenhuis is tegenwoordig opgedeeld in twee delen. Het westelijk deel is onlangs al opgeknapt. Het oostelijk gedeelte Landgoed Wickenburgh-Oost wordt nu gerestaureerd. Daarbij wordt onder meer de dakconstructie onder handen genomen.

MHO reserve Wickenburg interieur2

Interieur oostelijk gedeelte

What can I do here?

Zowel het oostelijk als westelijk deel van de buitenplaats wordt particulier bewoond, maar elk heeft op zijn eigen manier toch een publieksfunctie. Zo is in het Landgoed Wickenburgh-Oost van Pim Wttewaall een antiekwinkel is gevestigd. Daarnaast is het landgoed vaak toegankelijk op Open Monumentendag en de jaarlijkse Houtense kunstfietsdagen. Bezoek voor meer informatie o.a. de website van Landgoed Wickenburgh-Oost.

De twee historische oprijlanen die aan de voorkant van het landgoed liggen, zijn vrij toegankelijk voor wandelaars. De derde historische oprijlaan, die zich bevindt aan de achter- en zuidkant van het landgoed, is door de aanleg van het Amsterdam-Rijnkanaal van het landgoed afgesneden.

MHO Wickenburg interieur

Antiekwinkel in landgoed Wickenburg-Oost.

What is around here?