Landgoed Den Treek-Henschoten


What is the story?

Het is nu misschien moeilijk voor te stellen, maar toen Den Treek in 1807 in handen kwam van Willem Hendrik de Beaufort was het maar een bescheiden buitenplaats zoals er zoveel waren. Nu, ruim 200 jaar later, is het landgoed met bijna 2.200 hectaren uitgegroeid tot het grootste familielandgoed van Nederland. Het geheim? Een fraai staaltje ondernemerschap én geluk in de liefde.
Het begon allemaal met de oude hofstede en het bijbehorende land dat De Beaufort in 1807 aankocht. De boerderij werd in de jaren daarna verbouwd tot het prachtige landhuis dat nu een van de voornaamste blikvangers van het landgoed is. Maar daar liet De Beaufort het niet bij: in de jaren die volgden, kocht hij in hoog tempo de ene naburige boerderij na de andere op. Het landgoed groeide en groeide.
Toen De Beaufort in 1826 stierf, bouwden zijn nazaten zijn werk verder uit, onder meer met de dwarshuisboerderij Wellom uit 1873. Dat was niet alleen een kwestie van handig ondernemerschap. Ook de liefde deed zijn werk: door huwelijken die – al dan niet toevallig – strategisch goed uitpakten, werd het landgoed nog verder uitgebreid. Op die manier werd in 1919 ook Landgoed Henschoten ingelijfd.
Maar hoe behoud je zo’n landgoed voor de familie en voorkom je dat het verloren gaat als de familie langs de mannelijke lijn uitsterft, zoals op zoveel plekken in Utrecht is gebeurd? Heel simpel, door af te stappen van die klassieke structuur en ook de vrouwen én partners deelgenoot te maken. Daardoor is het landgoed dat ruim 200 jaar geleden werd aangekocht door die ene man, vandaag de dag het gedeelde bezit van meer dan 540 van zijn nazaten.
Meer weten over de vele buitenplaatsen die Utrecht rijk is? Bezoek UtrechtAltijd.nl.

Build in
1807
Type of heritage
Agrarisch erfgoed, Kastelen en buitenplaatsen, Overig
Type of building
Buitenplaats
Gebruik
Overig, Recreatie, Wonen
Availability
In gebruik
Address
Heetvelderweg 1
City
Leusden

What happens nowadays?

Landgoed Den Treek-Henschoten is gezamenlijk bezit van de meer dan 540 nazaten van Willem Hendrik de Beaufort, die in 1807 Landgoed Den Treek aankocht. Gezamenlijk dragen zij zorg voor het behoud het landgoed, voor nu en later. Daartoe behoort ook restauratie van onder meer de monumentale dwarshuisboerderij Wellom uit 1873 en een eveneens monumentale duiventoren uit omstreeks 1880. Bezoek de website voor meer informatie.

What can I do here?

Hoewel Landgoed Den Treek-Henschoten particulier bezit is, is een groot deel van het uitgestrekte landgoed toegankelijk voor publiek. Zo zijn er diverse, kilometerslange wandel- en fietsroutes uitgezet en kunnen ruiters tegen een vergoeding gebruikmaken van de in totaal 62 kilometer aan ruiterpaden. Ook worden er regelmatig activiteiten georganiseerd, zoals wandeltochten en de jaarlijkse Oogstdag. Bezoek de website voor meer informatie.

Wie graag meer wil weten over het leven op een boerderij, kan terecht  bij de monumentale 19de-eeuwse boerderij Wellom, vlakbij het landhuis. Daar wordt een inkijkje gegeven in een modern melkveebedrijf. Dat gebeurt aan de hand van uiteenlopende activiteiten, van melkproeverijen en boerenstoomcursussen tot rondleidingen. Wellom ontvangt schoolklassen, maar ook bedrijven en particulieren. Bezoek de website voor meer informatie.

Op het landgoed bevindt zich ook de Pyramide van Austerlitz, het markante overblijfsel uit de Napoleontische tijd.

What is around here?