Kasteel Sterkenbrug


What is the story?

Kasteel Sterkenburg, een van de oudste kastelen uit de omgeving, veranderde door de eeuwen heen diverse keren van gezicht, maar altijd was er één constante: de hoge, middeleeuwse toren die er ver bovenuit steekt en al van grote afstand is te zien. Die toren is ook vandaag nog de blikvanger van het kasteel, dat zijn huidige vorm kreeg tussen 1848 en 1867, toen Sterkenburg in handen was van de familie Kneppelhout.
Zoals in die tijd gebruikelijk, diende het landgoed destijds voornamelijk als buitenplaats om de zomers door te brengen. Hoe anders was dat in de 13de eeuw, toen Sterkenburg naar alle waarschijnlijkheid is gesticht door het roemruchte huis van de heren Van Wulven, een machtige Stichtse familie. Sterkenburg is gebouwd om te dienen als verdedigingswerk en verschilt daarmee van veel andere kastelen uit de buurt, die werden gebouwd om in te wonen.
Sterkenburg mag dan aanvankelijk een verdedigingsfunctie hebben gehad, met een veldslag of een bestorming heeft de meest lugubere anekdote over het kasteel niets van doen. Daarvoor moeten we terug naar het jaar 1647, toen de kersverse eigenaar Anthonis van Aeswijn op brute wijze werd vermoord. De man, die op het punt stond om vader te worden, werd onthoofd teruggevonden in het nabijgelegen bos. Van de dader(s) ontbrak ieder spoor, een motief was evenmin bekend. Hoe hoog de uitgeloofde beloningen ook waren, de moord is nooit opgehelderd.
Meer weten over de vele buitenplaatsen die Utrecht rijk is? Bezoek UtrechtAltijd.nl.

Build in
13de eeuw
Type of heritage
Kastelen en buitenplaatsen, Overig
Type of building
Kasteel
Gebruik
Bedrijvigheid, Overig
Availability
In gebruik
Address
Langbroekerdijk 10
City
Driebergen-Rijsenburg

What happens nowadays?

Het landgoed Sterkenburg heeft door de eeuwen heen talloze eigenaren gekend en wordt nu voor een deel (het kasteel en enkele bijgebouwen) beheerd door  de Stichting Behoud Sterkenburg. Die zet zich in voor het behoud en in stand houden van de buitenplaats. Daartoe behoort ook restauratie, waarbij wordt uitgegaan van de situatie zoals die was omstreeks 1850. Een van de speerpunten is het herstel van de toegangsbrug naar het kasteel.

What can I do here?

Kasteel Sterkenburg heeft een bed and breakfast en is te huur voor zakelijke evenementen, trouwerijen en andere feestelijkheden. Bovendien vinden er ieder weekend bij voldoende belangstelling op afspraak rondleidingen in het kasteel plaats. Bezoek de website voor meer informatie.

Het omliggende landgoed van Sterkenburg – met onder meer de opvallende, middeleeuws ogende duiventoren uit 1862 – is aangelegd in landschapsstijl, vermoedelijk naar een ontwerp van de Utrechtse tuinarchitect Hendrik van Lunteren, en is opengesteld.

What is around here?