Landgoed Hydepark


What is the story?

Natuurlijk doet de naam van deze plek direct denken aan Hyde Park, het beroemde park in Londen, maar Hydepark (aan elkaar geschreven) ligt toch echt tussen Driebergen en Doorn en niet in de Engelse hoofdstad. Waar die opvallende naam dan vandaan komt? Het lijkt er sterk op dat die naam is te danken aan de voorliefde voor Engeland van het glamoureuze echtpaar Van Loon-Borski, dat de naam van buitenplaats Heidepark in 1885 verbasterde tot Hydepark. Een voorliefde die ook tot uiting kwam in de samenstelling van het personeel, dat bij voorkeur Engels was.
Het is dan ook wel een tikkeltje ironisch dat het prachtige landhuis – in de volksmond ook wel ‘het paleis’ genoemd – dat dit echtpaar heeft laten bouwen vele jaren later uitgerekend door de Engelsen onder vuur werd genomen. Dat had niets te maken met het echtpaar, maar alles met de Tweede Wereldoorlog en de Duitsers die intrek hadden genomen in het hoofdhuis van Hydepark.
Dat Engelse vuurgeweld wist het huis aardig te doorstaan, een drankgelag van de Duiters niet: dat liep zo uit de hand dat de munitieopslag vlam vatte en het landhuis werd weggevaagd. De rest van het landgoed, met onder meer een monumentale langhuisboerderij en een 19de-eeuwse oranjerie, bleef ongedeerd.
Meer weten over de vele buitenplaatsen die Utrecht rijk is? Bezoek UtrechtAltijd.nl.

Build in
1815
Type of heritage
Kastelen en buitenplaatsen, Overig
Type of building
Buitenplaats
Gebruik
Overig
Availability
In gebruik
Address
Driebergsestraatweg 50
City
Doorn

What happens nowadays?

Op de plek waar vroeger het landhuis stond, staat nu Nieuw Hydepark, een gloednieuw zorghotel en conferentiecentrum van de Protestantse Kerk in Nederland. Wel authentiek maar erg vervallen is de 19de-eeuwse oranjerie, die wordt gezien als een van de mooiste van de provincie. De oranjerie wordt daarom nu gerestaureerd, evenals het omliggende park.

MHO Hydepark 4

What can I do here?

De buitenplaats is toegankelijk voor wandelaars. Naast het zorghotel en conferentiecentrum zijn er op het landgoed diverse rijksmonumenten te vinden, zoals een monumentale langhuisboerderij, de 19de-eeuwse oranjerie, een ommuurde moestuin en twee portierswoningen.

What is around here?