Landgoed Broekbergen


What is the story?

De straat net iets buiten Driebergen waaraan Broekbergen ligt, verraadt direct het verleden van de buitenplaats: Kloosterlaantje, naar de functie van klooster die het zo’n 120 jaar vervuld heeft. Het maakt deze buitenplaats anders dan de meeste andere.
Waarschijnlijk is Broekbergen in de 15de eeuw ontstaan als hofstede en werd het in de 18de eeuw, zoals wel meer boerderijen in die tijd, vervangen door een statig landhuis. Zo groeide Broekbergen uit tot een buitenplaats zoals er in de provincie Utrecht destijds zoveel waren. In 1875 nam het verhaal een onverwachte wending, toen de buitenplaats tijdelijk werd gehuurd door de zusters Benedictinessen, die het Duitse Keizerrijk hadden verlaten naar aanleiding van de Kulturkampf (de strijd tegen de katholieke kerk) van kanselier Otto von Bismarck. Twee jaar later kreeg hun verblijf een definitief karakter: Paul Franz Theodor Sträter, een Amsterdamse koopman met Duitse roots, kocht het landgoed en deed het de zusters cadeau. Broekbergen werd omgedoopt tot Arca Pacis (ark van vrede) en het werd het thuis van een kloosterorde die een teruggetrokken bestaan leed. Sprekend bewijs daarvan is de gemetselde tuinmuur uit 1896.
Een ander tastbaar overblijfsel uit die tijd is de opvallende toren van Tepe – het enige overblijfsel van de in 1883 door architect Alfred Tepe ontworpen neogotische kapel. In 1996 besloten de zusters door de toenemende vergrijzing en een teruglopend aantal zusters te verhuizen, waarna Broekbergen werd ingericht als herstellingsoord voor mensen met een burn-out. Dat was geen lang leven beschoren en in 2008 kwam het landgoed weer in particuliere handen.
Meer weten over de vele buitenplaatsen die Utrecht rijk is? Bezoek UtrechtAltijd.nl.

Build in
1755
Type of heritage
Kastelen en buitenplaatsen, Overig, Ruimtelijk erfgoed
Gebruik
Overig, Wonen
Availability
In gebruik
Address
Kloosterlaantje 1
City
Driebergen-Rijsenburg

What happens nowadays?

De uit Driebergen afkomstige familie Den Boon heeft Broekbergen in 2008 opgekocht. Men wil het verwaarloosde landgoed in ere herstellen en daarbij recht doen aan het verleden als buitenplaats én het verleden als klooster. De tuin (met de bijzondere rococo-elementen), de tuinmuur en de toren van Tepe worden gerestaureerd . Daarnaast is de familie voornemens om het landgoed een publieksfunctie te geven, met onder meer rondleidingen door de tuin. Bezoek de website van het landgoed voor meer informatie.

MHO Driebergen Broekbergen interieur

What can I do here?

Klompenpad Aderwinkelpad voert over Landgoed Broekbergen en langs de meer dan 110 jaar oude tuinmuur. De tuin en de bebouwing op de buitenplaats zijn vooralsnog niet toegankelijk, maar de eigenaar denkt wel serieus na over een mogelijke publieksfunctie. Bezoek de website van het landgoed voor de laatste ontwikkelingen.

What is around here?