Hofstede Sterreschans


What is the story?

Een buitenplaats met een eigen station waar elke trein, of die nu naar Utrecht of Parijs gaat, een tussenstop maakt? Het lijkt complete waanzin, maar lange tijd was het hier, net iets buiten Nieuwersluis, de realiteit. Dat was te danken aan H.J. Doude van Troostwijk, ten tijde van de aanleg van de Rhijnspoorweg eigenaar van buitenplaats Sterreschans. Doude van Troostwijk was in 1842 best bereid om voor de aanleg van het spoor van Amsterdam naar Utrecht wat van zijn grondgebied te verkopen, maar dan alleen op de uitdrukkelijke voorwaarde dat geen trein Nieuwersluis zou passeren zonder te stoppen. En zo kon het gebeuren dat vele tientallen malen per dag een trein stopte bij het kleine station aan de rand van het landgoed, een station dat zeker na de aanleg van het Merwedekanaal in 1892 in een soort niemandsland lag. Pas in 1953 werd het bijzondere privilege definitief afgekocht. Kort daarna werd het station gesloten en ook afgebroken.
H.J. Doude van Troostwijk was niet de eerste eigenaar van deze buitenplaats, die vernoemd is naar het 17de-eeuwse verdedigingswerk Starreschans. Buitenplaats Sterreschans is vermoedelijk in 1688 gesticht door David Rutgers. Toen het landhuis in 1815 in bezit kwam van de Amsterdamse koopman Adriaan Paets van Troostwijk, liet die het vergroten tot een fors herenhuis volgens de toen gebruikelijke empirestijl en kreeg het huis zijn huidige vorm. Op het landgoed staat ook een monumentale hofstede waarvan het oudste deel stamt uit 1760.
Meer weten over de vele buitenplaatsen die Utrecht rijk is? Bezoek UtrechtAltijd.nl.

Build in
1760
Type of heritage
Kastelen en buitenplaatsen, Overig
Type of building
Boerderij
Gebruik
In ontwikkeling, Maatschappelijk
Availability
In gebruik, In ontwikkeling
Address
Rijksstraatweg 7
City
Nieuwersluis

What happens nowadays?

Het landhuis aan de Rijksstraatweg 18, verscholen achter een fraaie toegangspoort, is nog steeds particulier bewoond. Aan de overkant van de doorgaande weg ligt het park van buitenplaats Sterreschans met de 18de-eeuws hofstede Sterreschans (Rijksstraatweg 7), tegenwoordig een rijksmonument en nog altijd in het bezit van de familie Doude van Troostwijk. De langhuisboerderij, waarvan het oudste deel stamt uit 1760, wordt met behulp van fondsen grondig gerestaureerd. Als de restauratie is voltooid, krijgt de hofstede een publieksfunctie als zorgboerderij, met ruimte voor trainingen en dagbesteding. Bezoek de website voor meer informatie.

MHO Sterreschans 4

What can I do here?

Het park van buitenplaats Sterreschans is toegankelijk voor wandelaars. Het landschapspark, met zijn aangelegde heuvels en vijvers, is zowel vanaf de Rijksstraatweg als vanaf het pad langs het Amsterdam-Rijnkanaal bereikbaar en beschikt over goed begaanbare wandelpaden. Vanuit het park kan vrijwel direct worden doorgestoken naar dat van de aangrenzende buitenplaats Over-Holland, waar een twee kilometer lange wandelroute is gemarkeerd.

Het particulier bewoonde huis aan de Rijksstraatweg 18 en de bijbehorende bebouwing, zoals het koetshuis en de naar 17de-eeuws voorbeeld gebouwde theekoepel, zijn niet toegankelijk. Geïnteresseerden kunnen vanaf het Zandpad, aan de overzijde van de Vecht, toch een glimp daarvan opvangen.

What is around here?