Buitenplaats Molenbosch


What is the story?

Wie veel geld heeft en dat graag laat zien, heeft naar goed gebruik een luxueus buitenverblijf aan de Franse Côte d’Azur. Met een beetje fantasie zou je kunnen stellen dat Utrecht zijn eigen Côte d’Azur heeft: de Stichtse Lustwarande. Rijke zakenlui, vaak afkomstig uit drukke steden als Amsterdam, lieten daar in de 19de eeuw massaal een buitenverblijf aanleggen. Het gevolg was een lange snoer van meer dan honderd buitenplaatsen en landgoederen, dat zich uitstrekt van Rhenen tot De Bilt. Hier aan de Driebergseweg in Zeist zijn er liefst negen te vinden.
Molenbosch is een van die plekken. De buitenplaats, vernoemd naar de molen die zich tot 1856 op het terrein bevond, werd in 1837 aangelegd naar een ontwerp van Jan David Zocher junior. Die bekende tuinarchitect werkte in opdracht van de bankier Johannes Bernardus Stoop, zo’n rijke zakenman uit Amsterdam die zijn oog had laten vallen op een rustiek buitenverblijf ver buiten de drukke, stinkende stad.
Wat voor de rijken aan de Franse kust geldt, gold ook voor Stoop en de latere eigenaars, de De Beaufort-familie: wie het breed heeft, laat het breed hangen. En dus verrees in de Zeister bossen onder meer een prachtig neoclassicistisch landhuis, een eigen optrekje voor de tuinman, en een koetshuis. Exemplarisch voor het buitenverblijf als statussymbool is misschien wel het zogeheten kippenpaleis, een uit de kluiten gewassen kippenhok dat achter het landhuis ligt. Nu een rijksmonument, in 1898 naar verluidt gebouwd als een verjaardagscadeau voor een van de dochters van de De Beaufort-familie.
Meer weten over de vele buitenplaatsen die Utrecht rijk is? Bezoek UtrechtAltijd.nl.

Build in
1837
Type of heritage
Kastelen en buitenplaatsen, Overig, Ruimtelijk erfgoed
Type of building
Buitenplaats
Gebruik
Overig, Recreatie, Wonen
Availability
In gebruik
Address
Driebergseweg 7
City
Zeist

What happens nowadays?

Het landhuis en ook de tuinmanswoning en het koetshuis worden nog altijd particulier bewoond, maar  het park is inmiddels eigendom van Utrechts Landschap. Die organisatie geeft de natuur de ruimte en heeft onder meer de groentekelder ingericht als onderkomen voor vleermuizen. Daarnaast brengt Utrechts Landschap de oorspronkelijke landschapsstructuur van het park terug, met speciaal oog voor de padenstructuur en de beplanting. Het is daarbij de bedoeling om een nieuwe brug over de slingervijver te plaatsen en de ommuurde moestuin weer zichtbaar maken.

What can I do here?

De particulier bewoonde gebouwen zoals het landhuis, de tuinmanswoning uit 1840 en het koetshuis zijn niet toegankelijk, maar het bijbehorende park wel. Wie het park betreedt en wegloopt van de Driebergseweg weet zich midden in de natuur, met onder meer een slingervijver en kilometerslange wandelpaden. Nabij het landhuis is een kleine kapel en een zogeheten kippenpaleis, dat zijn deuren inmiddels gesloten heeft, maar waar de kippen nog steeds rondscharrelen. Wie ver genoeg doorloopt, stuit links van het landhuis vanzelf op de grote ommuurde moestuin. Bezoek de website van Utrechts Landschap voor meer informatie over de wandelpaden die over Molenbosch en de andere buitenplaatsen aan de Driebergseweg voeren.

MHO Zeist Molenbosch beeld van de freule

What is around here?