Het Ruitershofje


What is the story?

De geschiedenis van het Ruitershofje gaat terug tot 1512. In dat jaar koopt Zwene Ruyter een huisje in de Bakkerstraat met als bestemming armenhuis. Hendrik Ruyter bouwt er in de zestiende eeuw nog negentien armenwoningen bij.  Als dit hofje in 1784 in handen komt van het St. Anthonis Grote Broederschap, besluit het bestuur de huisjes te slopen om plaats te maken voor een nieuw hofje.

Ruim een eeuw later, in 1897 koopt het bestuur dit stuk grond aan de Berkelsingel voor de bouw van een nieuw hofje, ontworpen door de Zutphense stadsarchitect F.H. van Etteger. Centraal staat het hoofdgebouw met een poort naar de achterliggende woningen rond een mooie binnentuin. Het hoekpand is, naast vergaderruimte en archief, gebruikt als uitgiftepunt voor ‘preuvingen’, de wekelijkse portie brood, boter en later ook vlees en geld. Dat er goed gezorgd wordt blijkt uit het feit dat al in 1924 alle huisjes een ‘closetinrichting’ krijgen, aangesloten op de riolering.

In 1979 is het complex gerenoveerd en gemoderniseerd. Het binnenhof met de bouw van een nieuwe woning (13a) en een muur, afgesloten. De gevelsteen uit 1787 op het poortgebouw is afkomstig uit het vorige hofje. De tekst houdt de geschiedenis levend:  ‘Ruiters Hofjen gesticht 1571 vernieuwd door Anthony Grote Broederschap’.

Build in
1898
Type of heritage
Bedrijfsmatig erfgoed, Woonhuis
Type of building
Hofje
Gebruik
Wonen
Availability
In gebruik
Address
Berkelsingel 38 38
City
Zutphen

What happens nowadays?

Berkelsingel 38 is het bestuursgebouw van de Sint Anthony Groote Broederschap. De woningen in het hofje worden verhuurd door het Wijnhuisfonds.

What can I do here?

Het hofje is vrij toegankelijk. Het binnenterrein is mooi ingericht met magnolia’s en hortensia’s en een kunstwerk van Frank Letterie. De drie ruiters te paard verwijzen op speelse wijze naar de naamgever van het hofje, Henrick Ruyter. In de toegangspoort naar het hofje is een gedenkplaat met een kwatrijn van Ida Gerhardt. Deze plaat, ook gemaakt door de beeldhouwer Frank Letterie, is onthuld in 1983.

—–

De woningen en het bestuursgebouw zijn niet toegankelijk.