Korenmolen de Windotter


What is the story?

Om extra belasting te innen werden vaak molens op bolwerken van de stadswallen gebouwd. Die molens werden gebruikt om graan te malen. De boeren in de omgeving waren verplicht een deel van hun graanoogsten af te staan en er te malen ten behoeven van de stad. Vaak werd één boer pachteigenaar van deze zogenaamde dwangmolen. Hij was verantwoordelijk voor het innen van de belastingen.

In de 19e-eeuw verdwenen veel stadswallen en daarmee ook de molens. De Windotter is een van de weinig overgebleven exemplaren. De molen die in bezit was van het Huis van Oranje, kwam na de Franse bezetting in handen van de Nederlandse Staat. Om ook tijdens windstilte te kunnen malen werd hij in 1881 uitgerust met een stoommachine. In 1918 verloor hij zijn functie en raakte in verval. Pas in 1986 kwam de redding. De Windotter, één van de grootste molens van Nederland, werd gerestaureerd en is sindsdien weer volledig in bedrijf. De theekoepel op de hoek van de stadsmuur is onlosmakelijk verbonden met de molen. In 1812 liet molenaar Dirk Brouwer deze koepel bouwen op de onderbouw van een voormalige hoektoren.

Build in
1732
Type of heritage
Industrieel erfgoed
Type of building
Standermolen
Gebruik
Bedrijvigheid, Cultuur, Evenementen, Horeca, Museum
Availability
In gebruik
Address
Walkade 73
City
IJsselstein

What happens nowadays?

De Windotter wordt gebruikt voor het malen van graan en is vrij toegankelijk. De theekoepel op de hoek van de stadsmuur, wordt gebruikt voor lunches en vergaderingen.

What can I do here?

De Windotter is geopend voor publiek.

Openingstijden Molen en Winkel

De Winkel is dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 geopend en op zaterdag van 10.00 tot 16.00.

De molen is voor bezoek geopend op vrijdag van 10.00 tot 12.30 en van 13.30 tot 17.00 en zaterdag geopend van 10.00 tot 12.30 en van 13.30 tot 16.00. Voor bezoek aan de molen op een andere dag of voor groepsrondleidingen  kan men contact opnemen met de molenaar.

Op zondag en maandag is de molen gesloten.

Openingstijden Theekoepel

dinsdag t/m vrijdag van 07.00 uur tot 17.00 uur
zaterdag van 07.00 tot 16.00 uur
De koepel kan gehuurd worden voor een dagdeel, een hele dag of voor een koffiestop, ontbijt, lunch, koffietafel of high tea.

What is around here?