Tussenstelling Rhijnauwen-Vechten


Wat is het verhaal?

De Tussenstelling Rhijnauwen-Vechten was een onderdeel van De Nieuwe Hollandse Waterlinie die tussen 1900 en 1940 werd aangelegd. De eerste fase werd gebouwd ten tijde van de mobilisatie tijdens de Eerste Wereldoorlog. Er werd gekozen voor een beproefd systeem van grote en kleine forten. Tussen de grote forten Rhijnauwen en Vechten werd een zogenaamde ‘tussenstelling’ bedacht die bestond uit kleine betonnen bunkers die verspreid over het landschap gebouwd werden. De bedoeling hiervan was dat er een gedefragmenteerde verdedigingslinie ontstond, die weerstand kon bieden aan – toen nieuwe – gevechtsmachines. De kazematten dienden ter ondersteuning van de grotere forten. De Tussenstelling is, evenals de rest van de Waterlinie, nooit het toneel geweest van enige gevechtshandeling.

Bouwjaar
1900 - 1940
Type erfgoed
Militair erfgoed
Soort gebouw
Bunker / Linie
Gebruik
Overig
Beschikbaarheid
In gebruik

Wat gebeurt hier nu?

De Tussenstelling is gedemilitariseerd en ligt nu in een landschap dat gebruikt wordt voor wonen, werken en recreatie.

Wat kan ik hier doen?

De bunkers zijn niet of toegankelijk voor publiek.

In het terrein en de omgeving kan je wandelen en klompengolfen vanuit Vroeg, eten en drinken is er volop bij dit restaurant, de Stayokay en het pannenkoekenrestaurant van Rhijnauwen.

In Fort Vechten bevindt zich het Waterliniemuseum waar naast de dagelijkse openstelling ook evenementen en activiteiten worden gehouden.