Gerbrandytoren IJsselstein


What is the story?

De toren van Lopik is vooral bekend als ‘grootste kerstboom van de wereld’.  Met zijn 372 meter hoogte is deze zendmast, het hoogste bouwwerk van Nederland, in de wijde omgeving te zien. De toren die genoemd is naar oud-minister-president Gerbrandy, verving in 1961 de radiozendmast in Lopik en de oude televisiemast in IJsselstein.  Na zijn voltooiing was de Gerbrandytoren zelfs het hoogste bouwwerk in Europa. 

De totale mast bestaat uit een circa honderd meter hoge, achtduizend ton wegende, betonnen toren met daarop een stalen, door tuidraden gesteunde, buismast. Bovenop deze mast staat nog een antenne. Sinds 1992 worden in de kersttijd extra tuien bevestigd en voorzien van lampen. Deze “boom” is dan de één na grootste van de wereld en zelfs opgenomen in het Guinness Book of Records.
De kerstboom, gemaakt door de inwoners van het Umbrische plaatsje Gubbio, is de grootste.
Een andere bijzonderheid is dat de toren niet in Lopik staat maar in IJsselstein.


Build in
1961
Type of heritage
Industrieel erfgoed
Type of building
Zendmast
Gebruik
Bedrijvigheid
Availability
In gebruik
Address
Hogebiezendijk 1
City
Lopik

What happens nowadays?

 

 

 

 

 

Sinds 2007 is Alticom eigenaar van deze toren en van de andere 23 mediatorens in Nederland. De mediatorens worden nog steeds gebruikt voor het uitzenden van signalen voor televisie en radio. Tegenwoordig zijn de torens ook essentieel voor de draadloze netwerken van Nederlandse mobiele telecomoperators. Daarnaast worden steeds meer torens gebruikt voor datacenterdiensten.
De overheid heeft deze mediatorens aangewezen als onderdeel van de noodinfrastructuur.
Rond de kersttijd wordt de mast nog altijd opgetuigd als ‘grootste kerstboom van de wereld’. Bovendien is de toren het onderkomen van een koppeltje slechtvalken.

 

What can I do here?

 

De toren is niet toegankelijk voor privé bezoek. In de afgelopen jaren is de toren af en toe opengesteld voor publiek, de opbrengsten hiervoor gingen naar  de stichting Heppieview. 

 

What is around here?