Koninklijke wachtkamer station Baarn


Wat is het verhaal?

Zelfs leden van het Koninklijk Huis moeten soms wachten. Daarom was het nodig om op sommige stations speciale koninklijke wachtkamers in te richten. De Koninklijke wachtkamer in Baarn is een van de vier in Nederland, de andere wachtkamers bevinden zich in grote hoofdstations.

De wachtkamer bestaat uit twee ruimtes die een ingang aan het perron hebben en een aan het stationsplein.

De Koninklijke wachtkamer is Baarn is ontstaan als een soort compromis. Prins Hendrik, de broer van Willem III, wilde graag een station bij Paleis Soestdijk. Een mooie compensatie voor het gedeelte van zijn landgoed dat hij had opgegeven voor de aanleg van het spoor. Maar omdat Willem III bij zijn Paleis het Loo geen station had, kon het niet zo zijn dat de prins er wel een kreeg. Station Baarn was het meest nabij gelegen station en dus de aangewezen locatie voor een wachtkamer.

En zo hadden ook Koningin Juliana en Prins Bernhard honderd jaar later hun eigen wachtkamer. De Koningin liet de ruimtes ingrijpend verbouwen naar eigen inzicht en kleurvoorkeur. Zij noemde het volgens sommige bronnen liefkozend het ‘kleine stationnetje’.

Bouwjaar
1874
Type erfgoed
Industrieel erfgoed
Soort gebouw
Wachtkamer
Gebruik
Cultuur, Maatschappelijk, Museum
Beschikbaarheid
In gebruik
Adres
Stationplein 68
Plaatsnaam
Baarn

Wat gebeurt hier nu?

De wachtkamer is eigendom van de Nederlandse Spoorwegen, niet van het Koninklijk Huis. De  kamers worden af en toe opengesteld, meestal voor vergaderingen, ontvangsten of bezichtigingen.

Wat kan ik hier doen?

De Koninklijke wachtkamer is sporadisch opengesteld voor vergaderingen, ontvangsten en bezichtigingen, bijvoorbeeld tijdens Open Monumentendag.

Voor informatie over het bezichtigen van de Koninklijke wachtkamer kunt u  terecht bij Eethuys-Café “De Generaal”.

Wat is hier in de buurt?