Compastoren Mijdrecht


Wat is het verhaal?

Vroeger hadden veel dorpen en steden een watertoren. Deze werd gebruikt om de druk te regelen op de waterleidingen. Aan het eind van de 19e eeuw werd het aanbod van schoon drinkwater steeds nijpender. De oude systemen verspreidden ziektes als cholera en tyfus. Er kwam een nieuw waterleidingsysteem waar deze toren deel van uitmaakte.  De ruim veertig meter hoge watertoren is in 1937 gebouwd. Het verhoogde reservoir met een inhoud van vijfhonderd kuub leverde de benodigde druk.

Op 18 april 2005 verloor de toren na bijna zeventig jaar trouwe dienst haar oorspronkelijke functie.

De toren is een rijksmonument. 

Bouwjaar
Provincie Utrecht
Type erfgoed
Bedrijfsmatig erfgoed, Industrieel erfgoed, Maatschappelijk erfgoed
Soort gebouw
Watertoren
Gebruik
In ontwikkeling
Beschikbaarheid
In gebruik
Adres
Industrieweg 6
Plaatsnaam
Mijdrecht

Wat gebeurt hier nu?

Op dit moment werken partijen samen om de watertoren te herbestemmen. Hierbij wordt rekening gehouden met de toren als oriëntatiepunt. Dit gebeurt in nauwe samenspraak met gemeente, monumenten commissies, omwonenden en toekomstige huurders. Uiteindelijk moet dit rijksmonument weer publiekstoegankelijk worden.

De verwachting is dat de verbouwing eind dit jaar start en het gebouw in 2017 geopend wordt.

 

Wat kan ik hier doen?

Het belooft een inspireerde werkomgeving te worden waar je letterlijk en figuurlijk kunt werken op hoog niveau. De verwachting is dat de verbouwing eind dit jaar start en het gebouw in 2017 geopend wordt. Verschillende ruimtes zijn te huur voor creatieve ondernemers. Kijk op de website kompastoren.nl voor meer informatie over verhuur.

Wat is hier in de buurt?