Paushuize


What is the story?

Paus Adrianus IV was de laatste niet-Italiaanse Paus tot Johannes Paulus II in 1978 werd gekozen. Hij is ook de enige Nederlandse Paus ooit.

Adriaan Floriszoon Boeyens (1459-1523) werd geboren in Utrecht en groeide op aan de Oude Gracht als zoon van een Utrechtse timmerman. Hij werd hoogleraar theologie in de Domstad en was leermeester van Karel V, die er later voor zorgde dat hij benoemd werd tot bisschop van het Spaanse Tortose.

, Tot zijn grote verbazing werd Boeyens in 1522 tot paus benoemd. Maar slechts een jaar later overleed Paus Adrianus VI op 64 jarige leeftijd. Het huis in Utrecht, dat hij in 1517 had gekocht en grondig had laten verbouwen, heeft hij nooit gezien. Na zijn dood werd het huis door de inwoners van Utrecht “Paushuize” genoemd.

ASPhortense-doorkijk-adrianusHet huis had daarna verschillende eigenaren. Eerst werden de Staten van Utrecht eigenaar en na de reformatie, kwam het huis in particuliere handen. In 1807 is het vier maanden bewoond geweest door koning Lodewijk Napoleon. Hij wilde van Utrecht de hoofdstad van Nederland maken en koos het centraal gelegen huis als zijn tijdelijke residentie.

Na de Napoleontische tijd is Paushuize onder meer provinciehuis geweest. Tegenwoordig is het in gebruik als representatieve ruimte voor de commissaris van de Koning en het provinciebestuur.

Paus Johannes Paulus II heeft hier als enige paus in 1985 een bezoek gebracht.

Build in
1517
Type of heritage
Woonhuis
Type of building
Woning / Vergaderwoning
Gebruik
Bedrijvigheid, Cultuur, Horeca, Wonen
Availability
In gebruik
Address
Kromme Nieuwegracht 49
City
Utrecht

What happens nowadays?

Paushuize wordt als ceremonieel gebouw gebruikt door de Provincie. De Universiteit Utrecht huurt een deel van het complex en het wordt ook verhuurd voor congressen, huwelijken en diners voor grotere gezelschappen.

What can I do here?

U kunt het Paushuize afhuren. Voor meer informatie over verhuur, kijkt u op de website.

Op zondagen worden er rondleidingen gegeven. U kunt zich via deze link aanmelden voor een rondleiding.

What is around here?