Sterrenwacht Sonnenborgh


What is the story?

Van de vier middeleeuwse bolwerken die de stad Utrecht kende, is Sonnenborgh de enige die bewaard is gebleven. De bolwerken werden tussen 1544 en 1558 in opdracht van Keizer Karel V aangelegd om de stad te verdedigen tegen een nieuw wapen: het kanon. Sonnenborgh is in 1552 in gebruik genomen.

In 1851 kwam de natuurkundige Buys Ballot met het idee om bovenop het 16e-eeuwse bastion Sonnenborgh een sterrenwacht en een weerkundig instituut te bouwen. De universiteit stemde daarmee in en zo werd op 15 september 1853 de eerste steen van het gebouw gelegd door koning Willem III. In 1897 verhuisde het weerstation, beter bekend als het KNMI, naar De Bilt. De afdeling sterrenkunde van de Universiteit Utrecht verhuisde bijna een eeuw later, in 1986, naar de Uithof waardoor de sterrenwacht buiten gebruik raakt. Maar niet voor lange duur: eind jaren tachtig richtte een groep amateur-sterrenkundigen er een publiekssterrenwacht op. 
Van 1998 tot 2003 is archeologisch onderzoek gedaan op de Sonnenborgh. Daarbij ontdekte men naast veel resten van de oorspronkelijke verdedigingsstructuren, ook de overblijfselen van een hortus medicus uit de zeventiende eeuw en een chemisch laboratorium van rond 1700. Dit was de aanleiding om Sonnenborgh naast publiekssterrenwacht ook als museum open te stellen.

Build in
1552
Type of heritage
Militair erfgoed
Type of building
Bastion / Sterrenwacht
Gebruik
Museum
Availability
In gebruik
Address
Zonnenburg 2
City
Utrecht

What happens nowadays?

Sonnenborgh is een publiekssterrenwacht en een museum dat zich focust op sterrenkunde en meteorologie. Ook is het monumentale bastion toegankelijk voor publiek. 


What can I do here?

Altijd al door een echte telescoop willen kijken? Dat kan op Sonnenborgh! Elke zondag kun je met een grote zonnetelescoop de zon van heel dichtbij bestuderen. In de herfst en de winter staan de telescopen op vrijdag- en zaterdagavond klaar om met eigen ogen de planeten, maan en sterren te bewonderen. Sonnenborgh is daarnaast dagelijks geopend met tentoonstellingen over o.a. het heelal en het weer en voor rondleidingen. Ook organiseert Sonnenborgh veel evenementen door het jaar heen, zoals: culturele zondagen, voorstellingen in het planetarium en cursussen sterrenkunde voor kinderen en volwassenen.

—–

Openingstijden museum
Dinsdag t/m vrijdag: 11.00 – 17.00 uur
Zondag: 13.00 – 17.00 uur

—–

Openingstijden kijkavonden
Van half september tot half april zijn er kijkavonden. Dit is een populaire activiteit. Koop daarom uw ticket online. Voor reserveringskosten wordt €1,50 extra berekend.
Iedere vrijdagavond: 20.00 – 21.30 uur
Iedere zaterdagavond: 19:30 – 21:00 uur (speciale kinderkijkavond)

—–

Openingstijden op en rond feestdagen
Op 1 januari (Nieuwjaarsdag), 2e Paasdag, 27 april (Koningsdag), 5 mei (Bevrijdingsdag), 2e Pinksterdag, 25 en 26 december (Kerstmis) 2015 is Sonnenborgh – museum & sterrenwacht gesloten.

—–

Voor groepen is het ook mogelijk om buiten de openingstijden een afspraak te maken.

—–

Toegangsprijzen museum
Volwassenen (vanaf 13 jaar) €7,00
Kinderen 4 t/m 12 jaar €4,50
Kinderen tot 4 jaar gratis
Vrienden van Sonnenborgh
Ook vriend worden? Klik hier voor meer informatie.
gratis
U-pas/CJP € 4,50
Museumkaart, Alumnipas gratis
—–
Planetariumvoorstelling
30-45 min  €2,00  plus entreeprijs per persoon zoals hierboven genoemd.
 —–
Groepsrondleidingen
1,5 uur, 1-15 personen  €70,00 per groep.  Plus: per persoon entreeprijs zoals hierboven genoemd.
 —–
Sterrenkijkavonden
Volwassenen (excl. reserveringskosten)  €10,00 *
Kinderen (excl. reserveringskosten)  €10,00
* Op de kinderkijkavonden betaalt een begeleidende volwassene €8,00
Op sterrenkijkavonden zijn kortingskaarten (museumjaarkaart, alumnipas, U-pas en CJP) niet geldig.
Voor reserveringskosten wordt €1,50 extra berekend.

 

What is around here?