Mondriaanhuis Amersfoort


What is the story?

Piet Mondriaan, één van de beroemdste kunstenaars ter wereld, is geboren in Amersfoort. Hier aan de Kortegracht stond in 1872 zijn wieg. Hij woonde er tot zijn achtste jaar. Zijn vader was hoofdonderwijzer en gaf les op de school in het naastgelegen pand. Oorspronkelijk was het één gebouw maar in 1869 werd het gesplitst. Later was het voor de uitbreiding van de school noodzakelijk om ook het woonhuis te gebruiken voor lessen. Van 1953 tot 1980 was het pand in gebruik als kerk.

In 1992 is het gebouw grondig gerestaureerd waarbij de twee huizen weer zijn samengevoegd. Twee jaar later werd het het Mondriaanhuis.

Het Mondriaanhuis aan de Kortegracht in Amersfoort

Build in
1800
Type of heritage
Woonhuis
Type of building
Woonhuis
Gebruik
Cultuur, Museum
Availability
In gebruik
Address
Kortegracht 11
City
Amersfoort

What happens nowadays?

In dit pand is het geboortehuis en museum het Mondriaanhuis gevestigd. Er is een vaste tentoonstelling over het leven van de kunstenaar en zijn vroege, figuratieve periode. Hoe hij leefde en werkte in de jaren 20 en 30 is te zien in het Parijse atelier dat hier op ware grootte is nagebouwd. Bij tijdelijke exposities wordt onder meer aandacht besteed aan kunstenaars die door Mondriaan zijn geïnspireerd.

What can I do here?

Naast de bezichtiging van het museum, zijn er rondleidingen, kunnen kinderen een speurtocht doen, zijn er lespakketten beschikbaar en tijdens schoolvakanties worden er creatieve kinderworkshops gegeven.

OPENINGSTIJDEN EN TARIEVEN

Dinsdag t/m vrijdag   11.00 – 17.00 uur
Zaterdag-zondag       12.00 – 17.00 uur
Maandag gesloten

 

What is around here?