Fort Jutphaas Nieuwegein


What is the story?

Vlakbij de plek waar tot medio 1850 kasteel Plettenburg stond, werd rond 1820 een fort voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie gebouwd. Het fort werd vernoemd naar het nabijgelegen dorp Jutphaas. In de eerste dagen van de Tweede Wereldoorlog werd het fort ingenomen door de Duitsers. Zij gebruikten het als zend- en ontvangststation voor de Duitse Kriegsmarine. Er werd een enorme uitschuifbare antenne aan het fort bevestigd die vooral ’s nachts werd gebruikt. De troepen die in Fort Jutphaas gelegerd waren, stonden onder commando van Karl Donitz, die vijf jaar later Hitler zou opvolgen. Het werd meerdere malen stevig gebombardeerd door de geallieerden.

Na de oorlog is Fort Jutphaas gerestaureerd en in 1956 afgestoten door defensie. Sindsdien is hier een wijnhandel gevestigd.

Build in
rond 1820
Type of heritage
Militair erfgoed
Type of building
Fort
Gebruik
Bedrijvigheid, Cultuur, Horeca
Availability
In gebruik
Address
Fort Jutphaas 3
City
Nieuwegein

What happens nowadays?

In het fort zijn een wijnhandel en een restaurant gevestigd. Daarnaast is het een trouwlocatie en er worden allerlei activiteiten georganiseerd.

What can I do here?

U kunt een bezoek brengen aan de wijnwinkel, het restaurant of deelnemen aan een van de vele activiteiten die hier georganiseerd worden. Daarnaast is het gebouw te huur voor feesten, vergaderingen en evenementen. En u kunt er trouwen. Kijk voor meer informatie op de website.

What is around here?