Spakenburg botterwerf, havendijk en visafslag


What is the story?

Het vissersdorp Spakenburg is onlosmakelijk verbonden met haar havens en de visserij. Al vanaf de vijftiende eeuw woonden hier vissers die hun huizen tegen een hoge dijk bouwden als bescherming tegen overstromingen van de woeste Zuiderzee. Deze havendijk is nog steeds het centrum van het dorp. Rond het eind van de negentiende eeuw telde het dorp ruim tweehonderd vissersschepen. De vissersvloot groeide zo ver door dat er in 1886 een nieuwe haven gebouwd moest worden. Deze heet nog altijd de Nieuwe Haven.

Sinds 1829 ligt aan de haven de scheepstimmerwerf van de familie Nieuwboer. Deze werf die een belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van de Zuiderzeevisserij, is een specifieke houtwerf en men heeft al meer dan 150 jaar ervaring in het bouwen en repareren van houten schepen. Meer dan tachtig Zuiderzeebotters, vele kubboten, punters en zelfs enkele tjalken gleden bij Nieuwboer van de helling.

Na afsluiting van de Zuiderzee verloor Spakenburg haar functie als belangrijke vissershaven en afslag. De visafslag, een monumentaal gebouw dat nu symbool staat voor de ontwikkeling van Spakenburg als vissershaven, is in 1986 gesloten.

Build in
vanaf de 15 eeuw
Type of heritage
Maatschappelijk erfgoed, Ruimtelijk erfgoed
Gebruik
Bedrijvigheid, Cultuur, Maatschappelijk
Availability
In gebruik
Address
Havendijk 28
City
Bunschoten-Spakenburg

What happens nowadays?

70 botterwerf (23)

Spakenburg is één van de meest toeristische dorpen rond de voormalige Zuiderzee. De haven is nog altijd in gebruik, nu voornamelijk als jachthaven. Ook de Botterwerf wordt nog altijd gebruikt. De Visafslag, nog grotendeels in originele staat,  is nu een museum waar veel gebruiksvoorwerpen uit de visserij  een plaats hebben gekregen. De oude banken en een nog werkende veilingklok geven een goede indruk van de visafslag in vroeger tijden.

What can I do here?

70 botterwerf (22)De haven is een heerlijke plek om te wandelen en rond te kijken. De Botterwerf is nog in gebruik maar sporadisch geopend voor het publiek, onder meer op de visserijdag, de eerste zaterdag van september. Meer informatie hierover vindt u bij het plaatselijke VVV. Ook een groepsbezoek aan de visafslag kan worden aangevraagd bij het VVV.

Link naar: www.visserijdag.net

What is around here?