Kasteel Hooge Vuursche


What is the story?

Dit huis heeft een jongere geschiedenis dan andere landhuizen in de omgeving. De bossen rond Hooge Vuursche waren eeuwenlang in bezit van de familie Van Rutgers van Rozenburg, totdat de jongste telg trouwde met koopvaardijschipper Johannes Adrianus van den Bosch. Na haar overlijden hertrouwt hij met baronesse van Hardenbroek en Eduard Cuypers krijgt in 1911 opdracht dit kasteel te bouwen. De decoratie heeft een centraal thema: zeevaart. De linker topgevel heeft boven het zoldervenster een reliëf met een stoomboot als symbool voor de moderne scheepvaart. De rechter topgevel heeft een reliëf met een galjoen als symbool voor de scheepvaart uit het verleden. In de middelste topgevel zijn de alliantiewapens van de families Van den Bosch en Van Hardenbroek in reliëf aangebracht. De toren wordt afgedekt door een koepeldak met een windvaan in de vorm van een schip.
Bij het kasteel wordt een 1500 meter lange vijver gegraven. Van het zand legt men een heuvel aan die de illustere naam Bloedheuvel krijgt.

Omdat de familie in de loop van de twintigste eeuw naar de Verenigde Staten emigreert, is het kasteel daarna niet veel gebruikt. Het wordt verkocht en vanaf 1939 gebruikt als hotel-restaurant. Na de Tweede Wereldoorlog logeren hier veel hoge gasten van het Koninklijk Huis. Ook vinden er belangrijke nationale en internationale conferenties plaats.

Het Kasteel is in 1975 gekocht door Freddy Heineken. Na zijn ontvoering in 1983 is een deel van het kasteel kogelvrij ingericht zodat hij bij een eventuele dreiging een veilig onderkomen had. De familie verkocht het Kasteel in 2007 aan Event Company. Event Company heeft het Kasteel en het Koetshuis geheel gerenoveerd.

Build in
1911 / 1912
Type of heritage
Kastelen en buitenplaatsen, Woonhuis
Type of building
Kasteel / Buitenverblijf
Gebruik
Evenementen, Horeca
Availability
In gebruik
Address
Hilversumsestraatweg 14
City
Baarn

What happens nowadays?

Event Company exploiteert het Kasteel voor feesten, vergaderingen, diners en bruiloften. Het Kasteel beschikt over 19 hotelkamers die voor iedereen te reserveren zijn. In het bos staat een Koetshuis waar zich een modern vergadercentrum bevindt. U kunt heerlijk wandelen op het Landgoed van 19 hectare.  Voor de gasten is het landgoed ook te gebruiken voor bijvoorbeeld outdooractiviteiten zoals: workshop schapendrijven, handboogschieten of een management game met drones.

What can I do here?

U kunt hier wandelen, trouwen, feesten, vergaderingen en presenteren. Kijk voor meer informatie op de website.
Kasteel De Hooge Vuursche, Hilversumsestraatweg 14, 3744 KC Baarn
Telefoon:035-54 12 541, www.hoogevuursche.nl, info@hoogevuursche.nl
Kasteel De Hooge Vuursche is onderdeel van Event Company. Naast Kasteel De Hooge Vuursche exploiteert Event Company ook Landgoed Te Werve in Rijswijk en De Lindenhof in Delft.

What is around here?