Landgoed Linschoten


What is the story?

Van alle buitenplaatsen die in de Randstad zijn te vinden, is er niet één aaneengesloten landgoed zo groot als dat van Linschoten. Net iets buiten het dorpje Linschoten ligt een landgoed dat vandaag de dag wel 450 hectare groot is. Ter vergelijking: dat zijn meer dan 650 voetbalvelden! Plek genoeg om je te verschuilen dus.
Dat moet Emil Strick van Linschoten (1798-1849) ook hebben gedacht, toen hij neerstreek in het rond 1638 door zijn voorvader Johan Strick gebouwde Huis op het landgoed. Emile verafschuwde zichzelf dusdanig, dat het hem beter leek zich terug te trekken op het landgoed en het contact met de buitenwereld te mijden. De vrijgezel werd een kluizenaar die zich in zijn vrije tijd voornamelijk bezighield met zijn verzameling schelpen, wandelstokken, pijpen, mutsen en allerlei andere objecten. Hij doorbrak zijn isolement pas toen hij in 1843 bezoek kreeg van zijn 9-jarige nichtje Else von Armin, die Huize Linschoten na zijn dood in handen kreeg. Prompt liep het hele dorp uit om haar te verwelkomen.
Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog bleek het Huis op het landgoed een goede schuilplek. Zo werd het Huis eerst als munitieopslag gebruikt door de Duitsers; later was het de geheime verstopplek voor een groot deel van de verzameling van het Gemeentemuseum Den Haag. In die tijd werd het jachthuis tijdelijk bewoond door de jongste zus van eigenaar Gerlachus Ribbius Peletier junior. Haar destijds 16-jarige zoon, Maarten Reinink, hield van augustus 1944 tot mei 1945 een dagboek bij in de vorm van brieven aan een vroeger schoolvriendinnetje dat met haar joodse familie was gevlucht naar de Verenigde Staten. Die brieven zijn gewaard gebleven en in 2001 gebundeld in het boek Dagboek voor New York.
Meer weten over de vele buitenplaatsen die Utrecht rijk is? Bezoek UtrechtAltijd.nl.

Build in
Rond 1638
Type of heritage
Kastelen en buitenplaatsen, Overig, Ruimtelijk erfgoed
Type of building
Buitenplaats
Gebruik
Overig, Recreatie
Availability
In gebruik
Address
Noord Linschoterdijk 21
City
Linschoten

What happens nowadays?

Landgoed Lindschoten is sinds het overlijden van Gerlacus Ribbius Peletier junior in 1969 in handen van Stichting G. Ribbius Peletier Jr. tot Behoud van het Landgoed Linschoten, die versnippering van het landgoed wil voorkomen. De Stichting houdt zich ook specifiek bezig met de restauratie van het Huis, dat al meer dan honderd jaar niet meer wordt bewoond en beperkt is opengesteld voor publiek.

MHO Landgoed Linschoten rijtuig

What can I do here?

Het uitgestrekte Landgoed Linschoten, met naast het 17de-eeuwse Huis ook veertien (!) monumentale boerderijen en een groot parkbos, leent zich uitstekend voor wandelaars en fietsers. Wel is het zo dat het Huis en ook het parkbos, omsloten door een gracht, enkel toegankelijk zijn bij speciale gelegenheden, zoals de Open Monumentendag of de maandelijkse rondleidingen. Ook worden er concerten en educatieve projecten voor scholen georganiseerd. Bezoek voor meer informatie de website van Landgoed Linschoten.

What is around here?