Kaaspakhuis Woerden


What is the story?

 

Kopie van Oude Pakhuis kleinHet kaaspakhuis aan de Utrechtsestraatweg 19 is in 1906 gebouwd voor Theodorus Hendrikus Tromp jr, door de firma J.W. Blok. Sinds de oprichting van de kaasmarkt te Woerden in 1885 zijn tientallen kaaspakhuizen in en nabij de oude stadskern verrezen. Achter het kaaspakhuis loopt de Oude Rijn, zodat hier aan- en afvoer van producten kon plaatsvinden.

De voorgevel is symmetrisch ingedeeld met op de begane grond en op de verdieping een vernieuwde dubbele deur, geflankeerd door een rondboogvenster met een louvreluik. Boven de dubbele deuren en het zoldervenster bevindt zich een korfboogvormige ontlastingsboog. Boven het zoldervenster staat op het boogveld ANNO 1906 vermeld. Vensters en deuren zijn binnen een geprofileerde bakstenen omlijsting geplaatst. De voorgevel is voorzien van horizontale banden in gele baksteen, sierankers en een natuurstenen afdeklijst met schouderstukken en een penant met natuurstenen piron boven een hijsbalk. De linkerzijgevel telt op de verdieping tien hoge smalle vensters met elk één luik. Links is er een roeden venster met glas-in-lood bovenlicht detaillering in neorenaissance stijl. Het dak is gedekt met rode en blauwe dakpannen: zogenaamde tuiles du Nord.

Build in
1906
Type of heritage
Bedrijfsmatig erfgoed
Type of building
Pakhuis
Gebruik
Bedrijvigheid
Availability
In gebruik
Address
Utrechtsestraatweg 19
City
Woerden

What happens nowadays?

_MG_9411

Het bedrijf Reypenaer kazen rijpt hier op unieke wijze meer dan 15.000 kazen. Door het bijzondere microklimaat dat in de loop van de tijd in het oude kaaspakhuis is ontstaan en de natuurlijke wisselingen van temperatuur en luchtvochtigheid, ontstaat er een bijzonder mooie smaak die je nergens anders kunt realiseren.

What can I do here?

pakhuis 20 (2)

Er worden regelmatig rondleidingen in het oude pakhuis gegeven, waar je kan ervaren hoe het oude vak van kaasmeester wordt uitgeoefend. Het poetsen en keren van de kazen, het openen en sluiten van de luiken, het beoordelen van de kaas. Informatie over de invloed van het weer, het microklimaat in het oude pakhuis, de invloed van de Oude Rijn en nog veel meer. Aansluitend kunt u deelnemen aan een kaasproeverij.
Voor groepen van 10 personen of meer is het ook mogelijk een kaasproeverij te volgen in het historisch kaaspakhuis in Woerden, samen met een rondleiding.

What is around here?

More information