Boerderij De Engh Driebergen


What is the story?

Boerderij De Engh ligt op de overgang tussen verschillende landschappen: de bosrijke Utrechtse Heuvelrug, het lage agrarische Kromme Rijngebied en de bebouwing van Driebergen. Het is niet alleen een boerderij maar een complex van bouwwerken met een schuur, een hooiberg en een schaapskooi.

De monumentale dwarshuisboerderij is gebouwd in 1876 op de fundering van een voorganger uit het midden van de 18e eeuw. De classicistische voorgevel straalt eenvoudige voornaamheid uit.  Bij de boerderij staat een bakstenen schuur die bestemd was voor jongvee en werktuigen. De hooiberg is nieuw maar staat wel op de originele plaats. Bijzonder is de 18e eeuwse schaapskooi. Deze verwijst naar de oorspronkelijke bedrijfsvoering, toen de omgeving nog niet bebost was en voornamelijk bestond uit heide en ruige grond. De schapen zorgden voor wol en mest.

Het complex is in de loop der jaren gerestaureerd en aangepast aan de eisen van de huidige bedrijfsvoering, met veel respect voor de historische elementen, en staat nu weer stevig in de tijd. Uit de zonnepanelen op het bijgebouw blijkt dat men ook klaar staat voor de toekomst. Het ensemble van gebouwen, erf, tuin en hoogstamboomgaard sluit naadloos aan bij het omringende landschap.
In 2014 is De Engh verkozen tot Boerderij van het jaar.

Type of heritage
Overig
Gebruik
Overig
Availability
In gebruik

What happens nowadays?

Het klassieke boerenbedrijf is omgezet in een hoveniers- en landschapsverzorgingsbedrijf. In de schaapskooi is een architectenbureau gevestigd.

What can I do here?

Het terrein is niet opengesteld voor publiek. Wel kunt vanaf de straat genieten van dit mooie stukje historisch erfgoed.