Boerderij Het Gagelgat Soest


Wat is het verhaal?

Het Gagelgat is een unieke boerderij. Het is één grote bron van informatie over de bouwgeschiedenis en de agrarische geschiedenis van de regio.

De eerste boerderij, een keuterboerderij met een stenen voorgevel, werd rond 1712 gebouwd door Jan Janz. Smeets. De naam zegt iets over de ligging. De wilde gagel is een plantje dat goed gedijt op zure veengronden die laag liggen (denk hier aan gat) en vochtig zijn. De boerderij brandde af, werd opnieuw opgebouwd en in 1855 aanzienlijk vergroot. Haaks op het bestaande achterhuis werd een tweede deel gebouwd. Hierdoor ontstond het unieke complex dat als zodanig zelden of nooit voorkomt in de regio. Begin twintigste eeuw kwam de boerderij in handen van boer Wim Hartman. Hij was een zonderling die tot zijn overlijden in 1908 vrijwel niets aan de boerderij veranderde. Hierdoor ontstond een unieke situatie. Doordat er een eeuw lang bijna niets is gewijzigd,  is de ontwikkeling van de vroeg 18e eeuwse boerderij tot het omvangrijk boerenbedrijf in het begin van de twintigste eeuw, heel gaaf bewaard gebleven. De boerderij is helemaal gerestaureerd en in 2013 verkozen tot  ‘Boerderij van het Jaar’.

Bouwjaar
Vanaf 1712
Type erfgoed
Agrarisch erfgoed, Woonhuis
Soort gebouw
Boerderij
Gebruik
Bedrijvigheid, Cultuur, Evenementen, Horeca, Museum, Recreatie
Beschikbaarheid
In gebruik
Adres
Birkstraat 107
Plaatsnaam
Soest

Wat gebeurt hier nu?

Het Gagelgat is naast een rusthuis voor oude(re) paarden en pony’s een boerderij waar veel activiteiten worden georganiseerd. Ook kunnen verschillende ruimtes gehuurd worden als vergaderruimte, om te trouwen en voor andere feesten en partijen.

Wat kan ik hier doen?

U kunt de boerderij ook bezoeken met een groep, een verhalenroute volgen, aanschuiven bij de boer of een bezoek brengen aan de paardenboekenbibliotheek. Kijk voor meer informatie op de website.

Wat is hier in de buurt?