Dijk- of Polderhuis Jaarsveld


Wat is het verhaal?

 

 

 

Aan de Lekdijk bij Jaarsveld zetelde eeuwenlang het bestuur van het Hoogheemraadschap van de Lekdijk Benedendams. Al in 1675 stond hier een Dijkhuis. Het werd in 1903 vervangen door het huidige huis naar ontwerp van architect Klinkhamer. De aannemer bouwde het destijds voor 25.425 gulden. Rechts van het hoofdgebouw staat een deels in steen en deels in hout opgetrokken dijkmagazijn. Het diende als opslagplaats voor materialen die gebruikt konden worden bij een dreigende dijkdoorbraak, zoals kruiwagens, zandzakken, schoppen en olielampen. En aan de achterzijde van het hoofdgebouw bevindt zich een woonhuis in de vorm van een boerderij, met een aangebouwde schuur. Midden op de voorgevel staat de tekst ‘VIVO LEO CESPITE TUTUS’, vrij vertaald: ‘De Leeuw leeft veilig achter de dijk.’

Het huis fungeerde in 1986 als decor bij de verfilming van de beroemde roman “Het wassende water” van Herman de Man. In 1997 kwam er een einde aan de functie als vaste vergaderplaats voor het waterschapsbestuur. Het bestuur van het nieuwe hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden, verhuisde naar Houten.

Bouwjaar
1903
Type erfgoed
Bedrijfsmatig erfgoed, Industrieel erfgoed
Soort gebouw
Dijkhuis
Beschikbaarheid
In gebruik
Adres
Lekdijk Oost 12
Plaatsnaam
Jaarsveld

Wat gebeurt hier nu?

Het gebouw wordt verhuurd en gebruikt voor representatieve doeleinden. De opstallen dienen als opslag en huisvesting voor de dijkpost.

Expositie op zolder van de Zwarte Schuur, het dijkmagazijn, over het dijkleger

Expositie over het dijkleger op zolder van de Zwarte Schuur, het dijkmagazijn

 

Wat kan ik hier doen?

Verschillende ruimtes worden als kantoorruimte verhuurd. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.

Op onze website vind je ook nog meer informatie over de verschillende organisaties die actief zijn in het dijkhuis en omgeving(Stichting Kunst en Cultuur Lopik die de vrijwillige rondleiders levert in het dijkhuis en Theeschenkerij Watertanden in ), met links naar hun sites

Wat is hier in de buurt?