Museum Woerden


What is the story?


Het Stadsmuseum Woerden is gevestigd in het voormalige stadhuis. De bouw gaat ruim vijfhonderd jaar terug, tot het jaar 1501. Het bestond toen slechts uit een benedenverdieping en een zolder, in laat gotische stijl. Het voornaamste vertrek was de Schout- en Schepenenzaal waar recht werd gesproken. De oude schandpaal waarop veroordeelden aan de gevel te schande werden gezet, herinnert aan deze rechtbankfunctie.

In de loop der jaren veranderden de taak en de samenstelling van het stadsbestuur waardoor ruimtegebrek ontstond. Omstreeks 1610 werd het Stedehuys uitgebreid met een eerste verdieping in Hollandse Renaissancestijl. Nieuw was de trapgevel met in de top het beeld van vrouwe Justitia, en de Vroedschapszaal die tot 1889 gebruikt werd als vergaderzaal voor de vroedschap en haar opvolger, de gemeenteraad. Toen de gemeente verhuisde naar een nieuw stadhuis kreeg het oude Stedehuys de functie van kantongerecht. In 1933 werd het in gebruik genomen als gemeentemuseum. Na een grondige restauratie is in 1984 het Stadsmuseum Woerden geopend.

Voor meer interessante informatie over Utrechts erfgoed kijk op www.utrechtaltijd.nl

Build in
1501
Type of heritage
Maatschappelijk erfgoed, Overig
Type of building
Stadhuis
Gebruik
Museum
Availability
In gebruik
Address
Kerkplein 6
City
Woerden

What happens nowadays?

In dit huis is het Stadsmuseum Woerden gevestigd.

What can I do here?

Openingstijden

dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur

zondag van 13.00 tot 17.00 uur

maandag gesloten

Het museum is gesloten op 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag. Alleen de begane grond is voor rolstoelen toegankelijk.

Prijzen

Volwassenen € 5,00

CJP en 65+ € 2,50

MK, ICOM, Vrienden Stadsmuseum Woerden, leden Vereniging Rembrandt, leden SHHV en jongeren t/m 17 jaar gratis

Op verzoek kunnen er rondleidingen door het museum of door een speciale expositie worden verzorgd. De prijs voor een rondleiding bedraagt € 3,50 per persoon en is exclusief de entreeprijs. Deze prijs is slechts een indicatie. Iedere aanvraag wordt apart beoordeeld. Voor meer informatie over de mogelijkheden en het maken van afspraken kunt u contact opnemen met het Stadsmuseum, telefoon 0348-431008.

Verhuur

Het historische pand van het Stadsmuseum Woerden met haar bijzondere uitstraling,  leent zich uitstekend voor huwelijken. De zaal waarin de huwelijksvoltrekkingen plaatsvinden, kunt u gedurende de openingstijden van het Stadsmuseum bezichtigen. Voor meer informatie over huwelijken in het Stadsmuseum kunt u de afdeling Burgerzaken van de Gemeente Woerden bellen: 0348-428911.

Ook voor ontvangsten, vergaderingen en recepties is het Stadsmuseum buiten openingstijden te huur. Een rondleiding behoort dan ook tot de mogelijkheden. Meer informatie is verkrijgbaar bij het Stadsmuseum Woerden, telefoon 0348-431008.

What is around here?