Museum Dorestad


What is the story?


De ontdekking van Dorestad en het Museum zijn nauw met elkaar verbonden. In de jaren twintig van de vorige eeuw kwam de beroemde archeoloog Holwerda naar Wijk bij Duurstede om onderzoek te doen. De notabelen uit het stadje waren zo geïnspireerd door de ontdekkingen dat ze besloten een museum te stichten dat geheel gewijd was aan de verdwenen handelsplaats. De plek voor het museum was snel gekozen: Kasteel Duurstede stond leeg en kon prima worden gebruikt. Op 15 oktober 1926 werd het Kantonnaal en Stedelijk Museum van Wijk bij Duurstede officieel geopend. De entreeprijs van 15 cent gaf bezoekers toegang tot de toren en het museum.

De collectie van het museum bleef sindsdien gestaag groeien. Zeker toen er een samenwerking werd aangegaan met de Rijksdienst kwamen er meer vondsten dan ooit tevoren in het museum terecht. In 1973 verhuisde het museum naar de Volderstraat maar ook dit werd te krap. In 2000 verhuisde het naar de huidige locatie: het herenhuis Amstelwijck Medio 2017 zal het museum opnieuw verhuizen, nu naar het voormalige stadhuis van Wijk bij Duurstede.

Voor meer interessante informatie over Utrechts erfgoed kijk op www.utrechtaltijd.nl

Build in
1645
Type of heritage
Woonhuis
Type of building
Woonhuis
Gebruik
Museum
Availability
In gebruik
Address
Muntstraat 42
City
Wijk bij Duurstede

What happens nowadays?

Het museum is te bezoeken. Naast de vaste tentoonstelling over de geschiedenis van Wijk bij Duurstede, Dorestad en haar bewoners, zijn er wisselende tentoonstellingen.

What can I do here?

Openingstijden

dinsdag t/m zondag van 13.30 tot 17.00 uur.

Koningsdag (27 april) gesloten; Eerste Paasdag gesloten; Tweede Paasdag geopend; Hemelvaartsdag geopend; eerste Pinksterdag gesloten; tweede Pinksterdag geopend; eerste Kerstdag en nieuwjaarsdag gesloten; 24 en 31 december geopend tot 16.00 uur.

Toegangsprijzen

Volwassenen: € 4,50 Jongeren (12-17 jaar): € 2,50 Kinderen tot 12 jaar: gratis Gezinskaart (2 volwassenen en max. 3 kinderen): € 11,00 CJP € 3,00 Museum Jaarkaart: gratis Groep van minimaal 8 volwassenen: € 3,00 p.p. Een pinautomaat is aanwezig. Mindervaliden Voor mindervaliden is er parkeergelegenheid direct naast het museum. Het hele museum is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er is een rolstoeltoilet aanwezig.

Rondleidingen

Het museum verzorgt rondleidingen van ca. 1,5 uur voor groepen van maximaal 15 personen. Het tarief bedraagt voor de eerste groep € 45,00, exclusief entreeprijs. Bestaat uw gezelschap uit meer dan 15 bezoekers, dan bedraagt het tarief voor iedere groep daarboven € 35,- voor iedere extra rondleiding. Voor rondleidingen kunt u contact opnemen met het museum.

Voortgezet onderwijs

Voor klassen uit het voorgezet onderwijs verzorgt het museum in de ochtenduren rondleidingen in ongeveer 1 uur van prehistorie via de Romeinse tijd naar de Dorestadperiode. Op verzoek kan extra aandacht worden besteed aan bijvoorbeeld de Romeinse tijd. De kosten zijn € 45,00 per klas.  Vroegtijdig reserveren via info@museumdorestad.nl, wordt aangeraden.

Bibliotheek en informatiecentrum

Het museum beschikt over een eigen bibliotheek met boeken en artikelen over Dorestad en de geschiedenis van Wijk bij Duurstede die bezoekers op aanvraag kunnen inzien. Jongeren kunnen informatie krijgen voor werkstukken en spreekbeurten. Boeken worden niet uitgeleend.

Contact

Museum Dorestad Muntstraat 42 3961 AL Wijk bij Duurstede Telefoon: 0343 – 571448 Fax: 0343 – 554342

E-mail: info@museumdorestad.nl  Website: www.museumdorestad.nl

What is around here?