Slot Zeist


What is the story?


Slot Zeist is gebouwd op een stuk grond dat voor het eerst wordt vermeld in 1165. Wanneer het eerste huis is gebouwd, is onduidelijk maar rond 1540 werd het een ridderhofstad. Deze werd in 1677 gekocht door Willem Adriaan, de kleinzoon van Prins Maurits, die daarmee Heer van Zeist werd. Hij sloopte het middeleeuwse kasteel en bouwde een nieuw huis: het huidige Slot Zeist. De architect van het hoofdgebouw was Jacob Roman, die later van stadhouder Willem II opdracht kreeg om Paleis Het Loo te bouwen. Daniël Marot ontwierp niet alleen de tuinen en maar was ook verantwoordelijk voor de wandschilderingen in het slot.

Na Willem Adriaan wisselde het slot regelmatig van eigenaar totdat het in 1745 in handen kwam van Cornelis Schellinger en zijn vrouw Sofia Centen. Zij gaven een deel van het landgoed aan de Evangelische Hernhuttergemeenschap die er het Broeder en Zusterhuis op bouwde. Toen het slot in 1924 gesloopt dreigde te worden om plaats te maken voor nieuwbouw, greep de gemeente Zeist in door het zelf te kopen. In 1953 gaf de gemeente opdracht het slot te restaureren en terug te brengen in de oorspronkelijke staat. Het gerestaureerde slot Zeist is op 8 oktober 1969 officieel geopend door Z.K.H. Prins Claus.

 

Voor meer interessante informatie over Utrechts erfgoed kijk op www.utrechtaltijd.nl

Build in
1677
Type of heritage
Kastelen en buitenplaatsen, Militair erfgoed
Type of building
Slot
Gebruik
Cultuur, Evenementen, Horeca, Museum, Recreatie
Availability
In gebruik
Address
Zinzendorflaan 1
City
Zeist

What happens nowadays?

Slot Zeist is een locatie waar het hele jaar door concerten, tentoonstellingen en andere evenementen worden georganiseerd.

What can I do here?

EXPOSITIES

In de culturele vleugel van Slot Zeist worden het hele jaar door exposities georganiseerd. Een overzicht van alle tentoonstellingen en evenementen in Slot Zeist vindt u op de website van het museum.

Als u op de hoogte gehouden wilt worden van de culturele activiteiten in Slot Zeist, kunt u een e-mail sturen naar culturelevleugelslot@zeist.nl o.v.v. “zet mij op email-lijst”

Openingstijden expositie/tentoonstellingen:
dinsdag t/m vrijdag       11:00 – 17:00 uur
zaterdag en zondag       13:00 – 17:00 uur

Starttijden en prijzen rondleidingen

  • Zaterdag en zondag om 13.30 en 14.45 uur (LET OP: onder voorbehoud)
  • Slot Zeist is rolstoelgankelijk

  • Prijzen rondleidingen
  • Volwassenen: € 5,50 
  • 65+/CJP/MJK/Zeistpas/U-pas: € 4,50 
  • groepen tot 25 personen: € 100,– 

Kaartverkoop bij de kassa van de Culturele Vleugel Slot Zeist. Reserveren en informatie via 030 – 69 21 704

LET OP: soms is het slot verhuurd en kunnen de rondleidingen niet doorgaan. Voor informatie mbt het al dan niet doorgaan van weekendrondleidingen kunt u iedere donderdag na 14.00 uur bellen met de Culturele Vleugel van Slot Zeist 030-69 21 704.

U kunt hier ook naartoe bellen voor vragen over reserveren en boekingen.

What is around here?