Huis Doorn


Wat is het verhaal?

Huis Doorn is misschien het meest bekend vanwege een beroemde bewoner. De laatste keizer van Duitsland, Wilhelm II, vlucht na de Duitse nederlaag in de Eerste Wereldoorlog naar het neutrale Nederland en  woont van 1919 tot zijn dood in 1941 op dit landgoed.  Huis Doorn is van oorsprong een veertiende-eeuwse waterburcht. Aan het eind van de achttiende eeuw wordt het verbouwd tot elegante buitenplaats. Wilhelm past het huis zodanig aan dat het van alle gemakken is voorzien. Met zorg beheert hij 35 hectare grote park dat in Engelse landschapsstijl is aangelegd. Hij richt het huis in met meubels, schilderijen en snuisterijen afkomstig uit de keizerlijke paleizen in Berlijn en Potsdam. Deze inrichting is nog deels in tact.

Wilhelm overleed in 1941 en is begraven op het terrein van Huis Doorn waar een klein mausoleum voor hem is gebouwd.

Voor meer interessante informatie over Utrechts erfgoed kijk op www.utrechtaltijd.nl

Type erfgoed
Overig
Gebruik
Overig
Beschikbaarheid
In gebruik
Adres
Langbroekerweg 10
Plaatsnaam
Doorn

Wat gebeurt hier nu?

Huis Doorn is een historisch museum waar de herinnering aan Wilhelm II levend wordt gehouden. De garage van Wilhelm II is in 2014 verbouwd tot tentoonstellingsruimte. Hier wordt aandacht besteed aan de Nederlandse neutraliteit tijdens de Eerste Wereldoorlog. In de Oranjerie in een restaurant gevestigd.

Wat kan ik hier doen?

MUSEUM HUIS DOORN & PAVILJOEN EERSTE WERELDOORLOG zijn geopend:
Woensdag t/m vrijdag van 13.00 – 17.00 uur.
Zaterdag en zondag van 12.00 – 17.00 uur.

De kaartverkoop in het Poortgebouw is geopend om 12.30 uur. In de weekenden is de kaartverkoop geopend om 11.30 uur. De kassa sluit om 16.30 uur. De laatste rondleiding start om 16.00 uur*.
* Op de 1e en 3e zondag van de maand zijn er in het Huis geen rondleidingen. U kunt dan vrij rondwandelen door het Huis. In het Paviljoen zijn geen rondleidingen, tenzij op afspraak.

MUSEUM HUIS DOORN
Volwassenen: € 9,-
Kinderen 7-18 jaar: € 4,50
Kinderen tot 7 jaar: gratis
CJP: € 6,50
Museumkaarthouders: gratis

De prijs is inclusief de rondleiding.

PAVILJOEN NEDERLAND EN DE EERSTE WERELDOORLOG
Volwassenen: € 6,-
Kinderen 7-18 jaar: € 3,-
Kinderen tot 7 jaar: gratis
CJP: € 4,50
Museumkaarthouders: gratis

COMBIKAART MUSEUM & PAVILJOEN
Volwassenen: € 12,-
Kinderen 7-18 jaar: € 6,-
Kinderen tot 7 jaar: gratis
CJP: € 10,-
Museumkaarthouders: gratis

Groepsreserveringen op aanvraag en in overleg, ook buiten reguliere openingstijden, zijn mogelijk. Groepsprijs vanaf 20 personen: € 7,50 per persoon. Voor groepen buiten de openingstijden worden extra kosten gerekend.

Toegankelijkheid
Museum Huis Doorn heeft een authentieke indeling en inrichting, zonder vitrines en zonder personenlift. Hierdoor is het Huis helaas niet toegankelijk voor:
–          Kinderwagens en wandelwagens
–          Rolstoelen en rollators
–          Dieren, m.u.z. van hulphonden

HORECA
Van woensdag tot en met zondag is De Oranjerie voor een lunch, koffie of borrel van 12.00 tot 17.00 uur geopend voor bezoekers van het museum, park en paviljoen.  www.oranjerie-doorn.nl

Wat is hier in de buurt?