Kerk Sint Petrus’ Banden


What is the story?


De Sint Petrus’ bandenkerk aan het Kerkplein in Driebergen is in meerdere opzichten uniek in Nederland. Het is de enige kerk die in Empire-stijl is gebouwd. Deze stijl kenmerkt zich door gouden ornamenten en neo-classicistische elementen. In de tijd van de bouw maakte Nederland deel uit van het Napoleontische rijk en was Empire de populaire stijl van de Franse elite. De architect ontwierp niet alleen de kerk maar ook de in een halve cirkel gebouwde huizen op het Kerkplein. Samen vormen zij een unieke combinatie van wereldlijke en kerkelijke architectuur.

De kerk is gebouwd op initiatief van de toenmalige bewoner van het huis Sparrendaal: Petrus Judocus van Oosthuyse, een Haagse zakenman van Belgische afkomst. Hij kocht in 1800 de heerlijkheid Rijsenburg en stichtte hier een nieuw dorp. Uiteraard hoorde hierbij ook een kerk en een kerkplein. In 1809 werd de eerste steen gelegd van de kerk waarbij voor het eerst een classicistisch zuilenfront werd gecombineerd met een toren.

Aan de achterkant van de kerk ligt het restant van de eerste katholieke begraafplaats: vijf grafstenen rond een monumentale graftombe, omringd door een gietijzeren hekwerk.

Voor meer interessante informatie over Utrechts erfgoed kijk op www.utrechtaltijd.nl

Build in
1809/1810
Type of heritage
Religieus erfgoed
Type of building
Kerk
Gebruik
Maatschappelijk, Overig
Availability
In gebruik
Address
Rijsenburgselaan 4
City
Driebergen-Rijsenburg

What happens nowadays?

De kerk Sint Petrus’ Banden wordt nog steeds gebruikt voor diensten.

What can I do here?

 

VIERINGEN

Iedere zondagochtend om 9.30

Iedere 1e woensdag van de maand Communieviering*

Iedere 2e, 3e en 4e woensdag van de maand Eucharistieviering*

* Aansluitend gelegenheid tot koffiedrinken in het parochiecentrum “Pieterburen”

 

 

What is around here?