Zoutsloot 84 – 86


What is the story?

Dit pand lijkt een beetje op een middeleeuws toren, maar stamt uit een veel later tijdperk. Het is in 1975 gerestaureerd. Dat het nu zo opvalt, komt doordat het naastgelegen pand is gesloopt. Zowel de omvang en de vorm, als de indeling van het pand zijn eigenaardig.

Het gebouw is waarschijnlijk lang gebruikt als pakhuis. De sterke geslotenheid en het ontbreken van sporen van oude raamopeningen wijzen daarop. Opmerkelijk is dat de begane grond aanmerkelijk lager is dan de eerste verdieping. Het pand is mogelijk zo hoog gebouwd omdat het vlak achter de hoge vestingwal van de stad ligt. Zo kon je goed uitkijken over het bolwerk, vergelijkbaar met een dijkhuis.

Het huis heeft in het verleden misschien de functie van tuin- of zomerhuis gehad want welgestelde Harlingers hadden in deze minst dichtbebouwde hoek van de binnenstad hun tuinen. Al in de zeventiende eeuw zijn er verhalen over deze ’tuinstad’.

Omroep Fryslan maakte een aantal jaar geleden een leuk item over de geschiedenis van de Zoutsloot. Klik hier voor het fragment

Build in
1716 / gerestaureerd 1975
Type of heritage
Industrieel erfgoed, Woonhuis
Type of building
Woning
Gebruik
Wonen
Availability
In gebruik
Address
Zoutsloot 84-86
City
Harlingen

What is around here?