Walkartpark


What is the story?


Het dorp Zeist heeft een lange geschiedenis van rijke, welvarende bewoners die hier hun buitenverblijf hadden. Vaak verbleven ze hier in de zomer om de drukte, het rumoer en de stank van de grote stad te ontvluchten. Ook de familie Walkart had een zomerhuis in Zeist. Toen de vader van het gezin stierf, erfden de dochters het huis en bleven er wonen. In 1873 kochten zij een flink aantal percelen vlakbij het huis. De landschapsarchitect Hendrik Copijn kreeg de opdracht hier een park aan te leggen.

Toen de laatste dochter Marianne in 1904 kinderloos stierf, schonk zij het landgoed aan verschillende partijen, waaronder de gemeente Zeist. Zoals in haar testament beschreven, kreeg de gemeente het park “onder de voorwaarde dat dit bosch tot publieke wandeling worde opengesteld en opengesteld blijve”. Als eerbetoon is het park vernoemd naar de schenkster.

Build in
1873 / 1905
Type of heritage
Kastelen en buitenplaatsen, Ruimtelijk erfgoed
Type of building
Park
Gebruik
Cultuur, Overig, Recreatie
Availability
In gebruik
Address
Stuivingastraat 1
City
Zeist

What happens nowadays?

Het Walkartpark is opengesteld is voor publiek.

What can I do here?

U kunt hier wandelen, picknicken en kunst bekijken. Elk jaar wordt hier op 5 mei een dodenherdenking gehouden. In het park staat er een monument voor gevallenen tijdens de onafhankelijkheidsoorlog van Indonesië.

What is around here?