Kasteel Broekhuizen


Wat is het verhaal?


Met zijn vier grote zuilen en mooie entreetrap is Broekhuizen een fraai voorbeeld van een kasteel uit de pruikentijd. Toch zijn deze elementen allemaal van honderd jaar later, toen het huis na een grote brand werd hersteld. De naam stamt van oorsprong uit de 13e eeuw, toen voor het eerst melding werd gemaakt van een edelman met de naam Broechusen. Het oorspronkelijke kasteel is in 1797 afgebroken en vervangen door het huidige neoclassicistisch landhuis. Dit huis ging in 1906 ging in vlammen op doordat een gordijn vlam vatte, maar werd gelukkig direct herbouwd.

Het huis ligt midden in een groot landschapspark, waarvan de aanleg eind 18e eeuw is begonnen en omstreeks 1820 door J.D. Zocher jr. is voltooid. Deze Engelse landschapstuin behoort tot de mooiste van Nederland.

In 1971 kwam Broekhuizen in het bezit van het Rijk en werd hier het Rijksinstituut voor Natuurbeheer gevestigd. Toen het kasteel in 1996 weer overging in particuliere handen, is het gerestaureerd.

Weetje: Huis en landgoed waren het decor van het populaire door Martine Bijl gepresenteerde programma Heel Holland Bakt.

Voor meer interessante informatie over Utrechts erfgoed kijk op www.utrechtaltijd.nl

Bouwjaar
1794 / 1810
Type erfgoed
Kastelen en buitenplaatsen, Militair erfgoed
Soort gebouw
Ridderhofstad
Gebruik
Cultuur, Evenementen, Horeca, Museum
Beschikbaarheid
In gebruik
Adres
Broekhuizerlaan 2
Plaatsnaam
Leersum

Wat gebeurt hier nu?

Broekhuizen is een van de fraaiste landgoederen van de Stichtse Lustwaranda en is een belangrijke beeldbepalende buitenplaats op de Utrechtse Heuvelrug. Voor dit kralensnoer van landgoederen tussen Amerongen en Utrecht heeft de provincie apart beleid ontwikkeld.

Wat kan ik hier doen?

U kunt via de website contact opnemen met kasteel Broekhuizen voor verhuur, concerten en andere activititeiten.

Wat is hier in de buurt?