Landgoed Zuylenstein


What is the story?

Dit landgoed is vernoemd naar Huis Zuylestein. Het huis wordt voor het eerst vermeld aan het eind van de 14e eeuw in het leenregister van de Bisschop van Utrecht. In 1536 wordt het een Ridderhofstad en 13 jaar later komt het in handen van de toenmalige burgemeester van Utrecht, Ernst van Nijenrode. Stadhouder Frederik Hendrik koopt het huis met het landgoed in 1630 voor 35.000 gulden. Hij vergroot het huis niet alleen maar maakt het ook aanzienlijk luxer. Bijzonder is dat de ontwerptekeningen van deze uitbreiding bewaard zijn gebleven. Het huis overleefde het rampjaar 1672 maar in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog is het door een Brits bombardement alsnog vernietigd. De Britten hoopten een hoge SS commandant te doden die, naar later bleek, niet aanwezig was in het kasteel.

Het huis is gesloopt maar verschillende bijgebouwen zoals het poortgebouw, de oranjerie en de in totaal bijna achthonderd meter lange tuinmuren, zijn gerestaureerd. Ook de bijzondere tuinen met waterpartijen en bospercelen, een historische renaissancetuin, en de moestuin zijn in oorspronkelijke staat teruggebracht. En nog altijd wordt gewerkt om dit unieke park in ere te herstellen.

Voor meer interessante informatie over Utrechts erfgoed kijk op www.utrechtaltijd.nl

Build in
14e eeuw / 1630
Type of heritage
Kastelen en buitenplaatsen, Militair erfgoed
Type of building
Ridderhofstad
Gebruik
Cultuur, Evenementen, Horeca, Museum, Overig, Recreatie
Availability
In gebruik
Address
Rijksstraatweg 9a
City
Leersum

What happens nowadays?

Landgoed Zuylenstein is een evenementenlocatie waar ruimtes worden verhuurd voor bijvoorbeeld vergaderingen en huwelijksceremonies.  Het poortgebouw is ook in gebruik als Bed and Breakfast.  Het prachtige landgoed is een geliefd wandelpark.

What can I do here?

Bed & Breakfast

Landgoed Zuylestein verwelkomt zijn gasten voor een overnachting in het monumentale poortgebouw, ingericht met authentieke kasteelmeubelen. Een kamer is te bespreken per nacht, voor een weekend, per week en per midweek. Vanaf twee nachten geldt een gereduceerd tarief. Er zijn kamers met een privé badkamer en kamers met een gedeelde badkamer, praktisch voor een gezin of vrienden. Gasten zijn in onze Bed & Breakfast welkom op het afgesproken tijdstip en worden persoonlijk ontvangen met een welkomstdrank. Op alle kamers gratis draadloos (WIFI) internet. Huisdieren en roken zijn niet toegestaan.

Kijk voor meer informatie op de website.

Vergaderen

Het historische Poortgebouw van de 17e eeuwse ommuurde buitenplaats Zuylestein, gebouwd door stadhouder Frederik Hendrik, is een unieke locatie om te vergaderen in een exclusieve en besloten omgeving. De Frederik Hendrik zaal en de Amalia van Solms zaal zien uit op de geheel ommuurde historische privé binnentuin en hebben aansluitend een zonnig terras. Het Poortgebouw ligt aan het einde van de oprijlaan van het Renaissance Landgoed Zuylestein.

Daarnaast is het ook mogelijk te vergaderen in onze jachthut aan één van de Grand Canals op het landgoed.

Kijk voor meer informatie op de website.

Trouwen

Een prachtige dag op een unieke locatie

In en om het historische Poortgebouw, ooit gebouwd door Frederik Hendrik van Oranje Nassau, kunnen wij alle plechtigheden en alle feestelijkheden in overleg met u organiseren.
De huwelijksceremonie kan worden gesloten in de geheel gerenoveerde Frederik Hendrik Zaal met een capaciteit van 50 personen.
Buiten zijn er de omvangrijke tuinen, betoverend in ieder seizoen met een nagenoeg onbegrensde capaciteit. Voor de catering en de buiteninrichting werken wij exclusief samen met vaste partners omdat zij de tuinen en het huis goed kennen.

Kijk voor meer informatie op de website.

What is around here?