Cuneratoren Rhenen


What is the story?

Met zijn 82 meter is de Cuneratoren de hoogste kerktoren in de wijde omgeving. Bij heel helder weer is het zelfs mogelijk om Utrecht, Den Bosch en Nijmegen te zien. Maar in spreekwoordelijke zin verkeert de Cuneratoren al ruim honderd jaar in slecht weer. De meer dan vijfhonderd jaar oude toren wordt sinds het einde van de 19de eeuw door rampspoed achtervolgd.

Alhoewel de Franse bezetting in 1672 ook zijn sporen heeft nagelaten, vallen die in het niets bij de ramp van 1897, toen tegen het einde van de zomer de bliksem insloeg. De schade was enorm: de toren brandde volledig uit en het dak van de kerk raakte zwaar beschadigd. Bovendien gingen op twee na alle kerkklokken verloren, evenals het carillon en het orgel. Extra pijnlijk was dat er tien jaar daarvoor nog was gesproken over een bliksemafleider, maar de gemeenteraad dat voorstel naast zich neerlegde.

In de meidagen van 1940 – met de Duitsers voor de deur – leek zich een nieuwe ramp af te tekenen. Maar ondanks de hevige gevechten rondom Rhenen bleef de Cuneratoren wonderbaarlijk genoeg zo goed als intact. Er wordt gezegd dat de toren door de Duitsers als richtpunt werd gebruikt bij de beschietingen en om die reden werd gespaard. Tegen het einde van de oorlog, op 24 april 1945, ging het alsnog mis. Door toedoen van de geallieerden nog wel: de Engelsen wilden voorkomen dat de Duitsers de toren zouden gebruiken als uitkijktoren en lieten liefst zes Engelse Spitfires (vliegtuigen) uitrukken. Het bovenste deel van de toren werd in zijn geheel weggevaagd, het zou decennia duren voor de schade was hersteld.

Meer weten over de legende van Cunera waaraan de toren zijn naam dankt? Bezoek UtrechtAltijd.nl.

Build in
1492-1531
Type of heritage
Religieus erfgoed
Type of building
Kerk
Gebruik
Overig
Availability
In gebruik
Address
Torenstraat 14
City
Rhenen

What happens nowadays?

De Cuneratoren, bezit van de gemeente Rhenen, verkeert in een bouwkundig zeer matige staat. Daarom staat de toren, na alle rampspoed van de afgelopen eeuw, nu opnieuw in de steigers zodat de broodnodige restauraties kunnen worden uitgevoerd.

What can I do here?

reserve Cunera bovenIn de zomer zijn er – uiteindelijk weer – torenbeklimmingen van woensdag tot en met zaterdag om 14.30 uur. Onder begeleiding van een gids wordt dan de klim naar de top van de 82 meter hoge toren gemaakt, waarbij 298 treden bedwongen moeten worden. Maar wees gerust: het uitzicht is het waard. Een beklimming duurt één uur en er is een maximum van twintig deelnemers. Kaartjes zijn te koop bij Museum Het Rondeel aan de Kerkstraat 1. Een kaartje voor de torenbeklimming is tevens geldig als toegangsbewijs voor het museum. Tijdens Koningsdag en de Open Monumentendag (de tweede zaterdag van september) vinden er meerdere gratis beklimmingen per dag plaats.

MHO_Utrecht_CUNERATOREN_RHENEN_0000_Cuneratoren provincie (8)

 

What is around here?