Scheerstraat 10


What is the story?

Dit stoere pand dateert vermoedelijk uit het midden van de negentiende eeuw. Dat kunnen we zien aan het materiaalgebruik en de architectuur, in het bijzonder de neoclassicistische elementen. Het bedrijfspand met bovenwoning heeft een representatief karakter. In het bedrijfsgedeelte op de begane grond is de deftige eenvoud van de rest van het herenhuis doorgezet door middel van een fraaie, nagenoeg symmetrische pui.

De T-vensters van de verdieping zijn licht getoogd. De gevel wordt beëindigd door een uitbundig geprofileerde kroon- met gootlijst, waarbij op het vlakke fries ruitmotieven zijn aangebracht. Het voorschild dat nog net even boven de gevellijst uitkomt, heeft blauw geglazuurde pannen. Op de westelijke hoek is duidelijk te zien hoe de bruine voorgevel met zorgvuldige vertandingen met de zijgevel van Friese Geeltjes is verbonden.

Bij de restauratie in 1995 bleek het interieur een verrassing te bevatten: de voorkamer op de eerste verdieping had een fraai stucplafond met een voorstelling van Leda en de zwaan.

Build in
1651 / 1995
Type of heritage
Woonhuis
Type of building
Woning
Gebruik
Wonen
Availability
In gebruik
Address
Scheerstraat 10
City
Harlingen

What is around here?