Landgoed Eyckenstein


What is the story?


Eyckenstein ligt in de Laagte van Pijnenburg, een lager gedeelte van de Utrechtse Heuvelrug waar meerdere buitenplaatsen zijn gebouwd. Deze omgeving was populair omdat de grond hier vochtiger en vruchtbaarder was dan op de Heuvelrug zelf.

Aan het begin van de 17e eeuw was Eyckenstein een luxe herenboerderij met trapgevels. In de loop der eeuwen hebben verschillende eigenaren het huis verbouwd, ieder in een eigen, in die tijd heersende stijl. Hierdoor zijn verschillende bouwstijlen door elkaar te herkennen. Het meest in het oog springend is wijziging door Maurits Jacob Eyck. In 1908 liet hij de classicistische voorgevel bouwen met karakteristieke zuilen. Een nieuwe gevel was nodig omdat hij de vloeren van het huis met meer dan 50 centimeter had verhoogd. Dit om het huis meer aanzien te geven. 

Het park, dat direct achter het landhuis ligt, is een ontwerp van de bekende tuinarchitect Leonard Anthony Springer. Het is in 1881 aangelegd in Engelse landschapsstijl met golvende lijnen, doorzichten, boompartijen, groepen heesters, grasvelden en waterpartijen. Ook oude elementen van het sterrenbos uit 1790 zijn opgenomen in het Springer ontwerp. Met de gebogen lopende paden, is het telkens weer een verrassing wat er om de bocht te zien is.

Voor meer interessante informatie over Utrechts erfgoed kijk op www.utrechtaltijd.nl

Build in
17e eeuw
Type of heritage
Kastelen en buitenplaatsen, Woonhuis
Type of building
Landhuis
Gebruik
Wonen
Availability
In gebruik
Address
Dorpsweg 193
City
Maartensdijk

What happens nowadays?

Eyckenstein wordt particulier bewoond. Het landgoed bestaat voornamelijk uit bosgebied dat grotendeels opengesteld is, maar ook uit akkers en weilanden.

De oude moestuin, schuin tegenover Eyckenstein, is nu in gebruik als biologische moestuin Tuinderij Eyckenstein. De oude kassen zijn in oude glorie hersteld en in de zomermaanden te bezoeken. Gezamenlijk met de eerder herstelde oranjerie en tuinmuur laat dit prachtig zien hoe een oude moestuin gefungeerd heeft.

What can I do here?

Het uitgestrekte landgoed is een prachtig wandelgebied.

Naast Eyckenstein  ligt het Koetshuis Eyckenstein. Dit wordt gebruikt voor huwelijken,  vergaderingen  en andere bijeenkomsten. Afspraken hierover zijn te maken met de eveneens tot het landgoed behorende restaurant Mauritshoeven.

What is around here?