Landgoed Doornburgh


Wat is het verhaal?

Een Amsterdamse patriciërsfamilie bouwde in de 17e eeuw het buiten Doornburgh. In de loop der tijden is zowel het huis als het landgoed door veel verschillende eigenaren aangepast en uitgebreid. In 1772 kwam Doornburgh in het bezit van de familie Huydecoper die het bijna anderhalve eeuw in bezit zou houden. Rond 1800 was door grondaankopen een buitenplaats met een flink park tot stand gekomen. In de eerste helft van de 19e eeuw kregen bos en park een door J.D. Zocher jr. ontworpen landschappelijke aanleg met bosschages, gazons, weilanden en vijvers.

Doornburg werd gebruikt als  zomerverblijf. Pas toen Jan Pieter van Voorst van Beest het huis kocht in 1912, werd het permanent bewoond. In het begin van de 20e eeuw was het korte tijd museum maar in tijdens de oorlog stond het leeg. In 1957 kwam het in handen van de Kanunnikessen van het Heilig Graf. Zij vestigden hun Priorij (tweede klooster) in huis Doornburgh maar al snel werden plannen gemaakt voor een nieuw kloostergebouw op het landgoed. Nadat de Kanunnikessen verhuisden naar de bijzondere nieuwe Priorij Emmaus, gebouwd in de Bossche School-Stijl, werd Doornburgh verbouwd tot gastenverblijf.

Voor meer interessante informatie over Utrechts erfgoed kijk op www.utrechtaltijd.nl

Bouwjaar
vanaf 17e eeuw
Type erfgoed
Kastelen en buitenplaatsen
Soort gebouw
Buitenplaats
Gebruik
Maatschappelijk, Overig
Beschikbaarheid
In gebruik
Adres
Diependaalsedijk 15-17
Plaatsnaam
Maarssen

Wat gebeurt hier nu?

Huis Doornburgh is nog altijd in gebruik als gastenverblijf. Het Bossche School gebouw is nog Priorij.

Het park is opengesteld voor publiek.

Wat kan ik hier doen?

Landgoed Doornburgh beschikt over verschillende ruimtes in verschillende gebouwen die gehuurd kunnen worden voor vergaderingen en andere bijeenkomsten. Ook worden er kamers verhuurd. Kijk voor meer informatie op de website. 

Voor kerkelijke groepen worden aangepaste tarieven gehanteerd.

Het landgoed is vrij toegankelijk.

Wat is hier in de buurt?