Landgoed Gunterstein


What is the story?


Huis Gunterstein heeft hier in meerdere versies gestaan. Het eerste Huis dateerde van rond 1300 toen Ghisebrecht Gunter, ook wel Grote Ghise genoemd, als huwelijksgift een stuk land kreeg en daar een huis op liet bouwen. Dit huis noemde hij Gunterstein. Na bijna drie eeuwen werd het door bewoners van Utrecht afgebroken. Op dezelfde plek verrees het tweede huis dat op 23 mei 1539 door de Staten van Utrecht erkend werd als ridderhofstad. Tijdens het rampjaar in 1672 vernietigden Franse troepen het huis. Het werd afgebroken en de toren opgeblazen. Samen met het nabijgelegen Nijenrode bleef het achter als ruïne. Acht jaar later liet de weduwe Magdalena Poulle het weer opbouwen. Architect was waarschijnlijk Adriaan Dortsman, die ook de Ronde Lutherse Kerk in Amsterdam had ontworpen.

Na de dood van de weduwe bleef het huis in haar familie totdat het in 1952 werd ondergebracht in de Stichting Ridderhofstad Gunterstein. Deze is nog steeds verantwoordelijk voor het beheer.

Voor meer interessante informatie over Utrechts erfgoed kijk op www.utrechtaltijd.nl

Build in
vanaf 12e eeuw / 1680
Type of heritage
Kastelen en buitenplaatsen, Militair erfgoed
Type of building
Kasteel / Buitenplaats
Availability
In gebruik
Address
Zandpad 48
City
Breukelen

What happens nowadays?

Het landgoed wordt nog altijd particulier bewoond. In 1952 is de Stichting Ridderhofstad Gunterstein opgericht. Dankzij de stichting functioneert het landgoed door inkomsten te generen uit  huur en (erf) pacht.

What can I do here?

Het huis is alleen op afspraak te bezichtigen. Het park is gedeeltelijk opengesteld voor wandelaars.

What is around here?