Landgoed Vollenhoven


What is the story?

Vollenhoven hoorde oorspronkelijk bij het Benedictijnerklooster Oostbroek in De Bilt. In 1774 kwam het in bezit van Willem René van Tuyll van Serooskerken, een broer was van Belle van Zuylen. In die tijd was er sprake van een “Heere huysinghe annexe Boerewoninge, stallinge, koetshuis, Tuynmanswoninge en verdere getimmerte”.  Als het huis in 1800 wordt verkocht aan Pieter de Smeth van Alphen zal er veel veranderen. De Smeth kan beschouwd worden als de grondlegger van het tegenwoordige landgoed. Hij liet het huidige huis Vollenhoven bouwen, evenals de de oranjerie, het koetshuis en de ijskelder. De tuinarchitect Hendrik van Lunteren kreeg opdracht de tuinen in te richten in de Engelse landschapsstijl.

Toen het huis in 1827 in handen kwam van de voormalig  gouverneur-generaal van Indië baron van der Capellen van Berkenwoude, werd zijn voorliefde voor alles wat Oosters was overal tot uitdrukking gebracht. Het park liet hij aanzienlijk vergroten en beplanten met verschillende uitheemse gewassen. Bijzonder was zijn uitgebreide rariteitenkabinet met opgezette dieren, schelpen, vlinders en souvenirs uit Indië zoals kledingstukken en wapens van Javaanse volksstammen. Na de dood van Van der Capellen in 1848 waren de hoogtijdagen voorbij. Vollenhoven werd in negen stukken verdeeld en geveild. De laatste ingrijpende verandering was de aanleg van de snelweg A28 die het landgoed doorkruiste.

Voor meer interessante informatie over Utrechts erfgoed kijk op www.utrechtaltijd.nl

Build in
vanaf 1800
Type of heritage
Kastelen en buitenplaatsen, Woonhuis
Type of building
Buitenplaats
Gebruik
Cultuur, Evenementen, Horeca, Recreatie
Availability
In gebruik
Address
Utrechtseweg 59
City
De Bilt

What happens nowadays?

Zowel het huis als de oranjerie en een stal worden verhuurd voor evenementen.

What can I do here?

Zowel het huis als de oranjerie en een stal kunnen worden gehuurd voor evenementen. Kijk voor Verhuur op de website van het Landgoed. 

What is around here?