Broeder en Zusterplein Zeist


What is the story?


In de 15e eeuw ontstond in Moravië en Bohemen een nieuwe kerk die als voorloper beschouwd kan worden van de Reformatie. In de 18e eeuw waren er nog enkele volgelingen over die leefden in het grensgebied tussen Saksen (Duitsland) en Moravië (Tsjechië). Toen zij werden vervolgd, vluchtte zij naar Saksen waar zij zich mochten vestigen op het landgoed van Graaf Nikolaus Ludwig von Zinzendorf. Hier ontstond in 1722 de nederzetting Herrnhut die uitgroeide tot de Evangelische Broedergemeente.

Om in Indië het Evangelie te kunnen verkondigen, vestigden de Hernhutters zich ook in Nederland. In 1745 kregen zij toestemming van de Heer van Zeist, Cornelis Schellinger, om zich in de tuinen van Slot Zeist te vestigen. Hier bouwden zij het Broeder- en Zusterhuis. De Evangelische Broedergemeente zit hier nog altijd, onder meer met het hoofdkantoor van de Nederlandse afdeling.

Voor meer interessante informatie over Utrechts erfgoed kijk op www.utrechtaltijd.nl

Build in
1750
Type of heritage
Maatschappelijk erfgoed, Religieus erfgoed
Type of building
Geloofsgemeente
Gebruik
Wonen
Availability
In gebruik
Address
Broeder- en Zusterplein 12
City
Zeist

What happens nowadays?

Het complex wordt nog steeds beheerd en gebruikt door de Broedergemeenschap. Het pand is kantoor en kerkruimte. Daarnaast worden er evenementen georganiseerd.

What can I do here?

De Broedergemeente beschikt ruimtes die u kunt huren voor evenementen. Dankzij de ligging op het unieke complex van de Broedergemeente en de beschikbaarheid van verschillende ruimtes zijn er allerlei mogelijkheden denkbaar. De medewerkers van de Broedergemeente werken samen met diverse cateraars en kunnen u adviseren bij eventuele vragen over borrelhapjes tot buffetten.

Meer informatie vindt u op de website van de Evangelische Broedergemeente.

What is around here?